Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

EČ A un B grupas: jaunā Spānija, čempione Slovēnija un nepiekāpīgā Lietuva

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

EČ A un B grupas: jaunā Spānija, čempione Slovēnija un nepiekāpīgā Lietuva
No kreisās: Villijs Ernangomess, Sevass Saiss un Huančo Ernangomess. Foto: FIBA

Jau ceturtdien ar sešām spēlēm Tbilisi un Ķelnē (grupu turnīrs norisināsies arī Prāgā un Milānā) startēs piecgades gaidītākais notikums Vecā kontinenta izlašu basketbolā – 41. Eiropas čempionāta finālturnīrs jeb ''EuroBasket 2022'', kas kovida pandēmijas dēļ par gadu tika atlikts. Lai arī Latvijas izlase tajā nepiedalīsies, basketbola vērotāji un zinātāji prognozē, ka šis varētu būt viens no labākajiem Eiropas čempionātiem, kāds jebkad bijis – milzīga zvaigžņu plejāde un vairākas favorītes, kā arī tumšie zirdziņi. Portāls Sportacentrs.com piedāvā pamatturnīra A un B grupu apskatu.

Turnīra izspēle paredz, ka grupu turnīrā 24 komandas sadalītas četrās grupās pa sešām valstsvienībām. Astotdaļfinālam kvalificēsies katras grupas četras spēcīgākās izlases. Sākot no astotdaļfināla, visi mači norisināsies ''Mercedes-Benz'' arēnā Berlīnē.

Cīņa par Eiropas čempiones titulu startēs 1. septembrī, bet noslēgsies 18. septembrī.

Spēļu translācijas Latvijā būs vērojamas ''Go3'' platformā pieejamajos sporta kanālos.

A grupa, Tbilisi: Gruzija, Spānija, Turcija, Melnkalne, Beļģija, Bulgārija

Spānija

Spānija medaļas izcīnījusi iepriekšējos sešos Eiropas čempionāta finālturnīros, trīsreiz triumfējot. Spāņi ir arī pašreizējie pasaules kausa īpašnieki, tomēr spilgtu zvaigžņu iztrūkums, paaudžu maiņa un pārbaudes mačos iespētais no malas šķietami liegs dienvidniekiem atkārtot iepriekšējos turnīros iespēto. Neraugoties uz minētajiem faktoriem, bukmeikeru vērtējumā Spānija tāpat ir neliela favorīte pār Turciju uz triumfu grupā.

Par paaudžu maiņu Spānijas izlasē liecina daži skaitļi. Rudijs Fernandess (238) vienpersoniski ir aizvadījis gandrīz tikpat spēļu izlašu turnīros, cik visa pārējā komanda kopā (288). Septiņi no 12 basketbolistiem debitēs Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Salīdzinot ar 2019. gada pasaules kausu, ierindā būs tikai trīs basketbolisti – abi potenciālie līderi brāļi Huančo un Villijs Ernangomesi, kā arī pieredzējušais Rudijs Fernandess.

Pirms trīs gadiem Ķīnā gan Huančo, gan Fernandess bija vieni no vadošajiem spēlētājiem izlasē, kamēr Villijs pildīja otrā centra lomu, vidēji 12 minūtes mačā dodot atpūtu Markam Gazolam.

Itāļu speciālista Serdžio Skariolo rīcībā būtu vairāk pieredzējušu basketbolistu, ja vien Serhio Juļs nebūtu iedzīvojies savainojumā kvalifikācijas mačā pret Islandi, kas Madrides ''Real'' aizsargam liedza dalību Eiropas čempionātā.

Līdz ar Rikija Rubio, Serhio Rodrigesa, Huana Nuņesa, Gijema Vivesa un citu primāri saspēles vadītāju iztrūkumu Spānijas Basketbola federācija pieņēma lēmumu piešķirt pasi amerikānim Lorenco Braunam, kuram nav nekādas saiknes ar Spāniju un kurš nekad nav spēlējis spāņu klubos, un to nedarīs arī nākamajā sezonā, jo noslēdzis divu gadu līgumu ar Telavivas ''Maccabi''.

Lēmums valstsvienībai piesaistīt amerikāni, faktiski kā tas notiek klubos, izraisīja pamatīgu ažiotāžu un sašutumu ne tikai starp naturalizācijas pretiniekiem Spānijā, bet arī visā Eiropā. FIBA noteikumi šādu rīcību no federācijas puses pieļauj, tāpēc 32 gadus vecais Brauns pavisam noteikti piešķirs citu dimensiju spāņu uzbrukumam, sevi apliecinot jau pārbaudes mačos. Viņam objektīvu iemeslu dēļ tas būs pirmais Eiropas čempionāts.

Sagatavošanās ciklā spāņi aizvadīja četras draudzības spēles, tiekot pie vienas uzvaras pār Grieķiju, kas gan spēlēja bez Jaņa Adetokunbo, Kostasa Slukasa un Jorgosa Papajaņa. Sākoties pasaules kausa kvalifikācijas mačiem, aina uzlabojās, taču arī pretinieki nebija augstākās raudzes. Abos mačos pārliecinoši apspēlēta Islande (87:57) un Nīderlande (86:64).

Šāds gatavošanās cikla noslēgums ļauj spāņiem gaidīt ''EuroBasket'' finālturnīru ar nedaudz pamatotākām cerībām. Grupa nav pati sarežģītākā un uz papīra arī pirmajā čempionāta mačā jāizcīna uzvara – pretiniekos Latvijai kāju priekšā aizlikusī Bulgārija.

Par spāņu izkļūšanu no grupas šaubīties nevajadzētu, tomēr uz medaļu atkārtojumu skeptiski raudzīties liek play-off zars. Jau izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā Serdžio Skariolo vīrus sagaidīs ļoti spēcīgs pretinieks – kāda no B apakšgrupas komandām.

Spānijas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiLorenzo Brauns196 cmMaccabi TA (Izraēla)
Alberto Diass188 cmUnicaja
Dario Brisvela188 cmUnicaja
Haime Fernandess186 cmTenerife
UzbrucējiRudijs Fernandess196 cmReal Madrid
Šavi Lopess-Arostegi200 cmValencia
Džoels Parra202 cmJoventut
Huančo Ernangomess206 cmRaptors (NBA)
Usmans Garuba203 cmRockets (NBA)
Haime Pradilja202 cmValencia
CentriVillijs Ernangomess211 cmPelicans (NBA)
Sevass Saiss205 cmAlvark Tokyo (Japāna)

Turcija

Starp favorītēm uz uzvaru A grupā ir arī Turcija, kas pavisam nesen ''Arēnā Rīga'' piedzīvoja sagrāvi pret Latvijas izlasi, bet pāris dienas vēlāk spraigā mačā zaudēja Serbijai. Turku galvenie ieroči ir skaidri – galvenais treneris Ergins Atamans, naturalizētais saspēlnieks Šeins Larkins un NBA basketbolisti Furkans Korkmazs un Džedi Osmans, kuriem neregulāri ar produktīvu sniegumu palīdz Alperens Šenguns.

Gatavošanās ciklu Turcijas izlase, kuras šī brīža modeli Atamans salīdzinājis ar leģendāro 12 milžu komandu 2001. gadā, sāka sekmīgi, uzvarot trīs no četrām pārbaudes spēlēm, pagarinājumā minimāli zaudējot vien Slovēnijai, tomēr noslēdzošajās četrās spēlēs pirms ''EuroBasket'' piedzīvoti zaudējumi, divos no tiem komandai mača gaitā atrodoties iedzinējos ar vismaz 20 punktu deficītu.

Par mērauklu ņemot Turcijas gatavību spēlei Rīgā, lielākās problēmas joprojām nav atrisinātas. Turki slikti atgriežas aizsardzībā, milzīgu uzsvaru liek uz trīs vadošajiem spēlētājiem, daudz uzbrūk no distances un nespēj pienācīgi aizstāt Šeinu Larkinu saspēles vadītāja pozīcijā. Paredzams, ka arī Eiropas meistarsacīkstēs šīs problēmas sagādās galvassāpes trenerim Atamanam un viņa palīgiem, tomēr pārvarēt grupu kārtu turkiem vajadzētu bez lielām grūtībām.

Turcijas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs
AizsargiŠeins Larkins182 cmAnadolu Efes
Furkans Korkmazs200 cm76ers (NBA)
Melihs Mahmutoglu191 cmFenerbahçe
Šehmuss Hazers190 cmFenerbahçe
Būrahans Tundžers194 cmAnadolu Efes
UzbrucējiDžedi Osmans200 cmCavaliers (NBA)
Jigitčans Saibirs201 cmBursaspor
Onuralps Bitims196 cmBursaspor
CentriSertačs Šanli214 cmBarcelona (Spānija)
Alperens Šenguns206 cmRockets (NBA)
Sadiks Kabadža207 cmGalatasaray
Ercans Osmani213 cmDarussafaka

Gruzija

Apakšgrupas laukuma saimniece Gruzija līdz pat 24. augusta vakaram finālturnīru gaidīja ar lielām cerībām. Tās krietni piezemēja neapšaubāmā komandas līdera un kapteiņa Tornikes Šengelijas gūtā pleca trauma mačā pret Nīderlandi, kuras dēļ Boloņas ''Virtus'' spēka uzbrucējs izlaidīs divus līdz trīs mēnešus.

Līdera izkrišana no ierindas gan iespējams nedaudz atviegloja darbu Gruzijas valstsvienības trenerim Iliasam Zurosam, kuram nu garajā galā nāksies rotēt vien trīs augstākās raudzes basketbolistus – NBA spēlējošos Gogu Bitadzi un Sandro Mamukelašvili, kā arī ''Tenerife'' centru Giorgi Šermadini. Par šādu scenāriju, Zuross, protams, nav priecīgs. Šengelija ir Gruzijas valstsvienības sirds un dvēsele.

Arī Gruzija, lai aizlāpītu caurumus, ilgstoši iet naturalizācijas ceļu. Meistarīgos garā gala basketbolistus groza apakšā ar piespēlēm apgādās Spānijā spēlējošais amerikānis Tads Makfadens. Otra vadošā aizsarga loma joprojām atvēlēta 36 gadus vecajam Giorgi Cincadzem, kurš Baltijas Basketbola līgas ziedu laikos vadīja Tartu ''Rock'' saspēli, bet nākamajā sezonā spēlēs eksotiskajā Tunisijas čempionātā.

Lai gan gruzīni spēlēs mājās un saņems milzīgu skatītāju atbalstu, arī viņiem vājais sniegums sagatavošanās ciklā uz ko vairāk kā izkļūšanu no grupas cerēt neļauj. Pārbaudes mačos Gruzija piekāpās Izraēlai, Polijai un divreiz zaudēja ungāriem. Visā ciklā A grupas mājinieki izcīnīja uzvaru tikai pār Nīderlandi (77:66), pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros nodrošinot panākumu trešajā ceturksnī (21:9).

Oficiālais sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram vēl nav nosaukts.

Melnkalne

Melnkalne, tāpat kā Latvija, Eiropas čempionātam nekvalificējās, tomēr okupantu diskvalifikācijas rezultātā pie dalības turnīrā tika. Labāko sastāvu pulcēt gan nav izdevies – melnkalniešiem nepalīdzēs nedz NBA basketbolists Nikola Vučevičs, nedz Ķīnā spēlējošais Marko Todorovičs.

Ja iepriekš Melnkalnes izlases naturalizētā basketbolista pozīcijā darbojās bijušais vefietis Džastins Kobss, tad Eiropas čempionātā bumbu groza apakšā Bojanam Dubļevičam un Čikāgas ''Bulls'' sistēmas centram Marko Simonovičam nogādās sezonu Podgoricas ''Buducnost'' noslēgušais saspēles vadītājs Kendriks Perijs.

Arī Melnkalnei sagatavošanās cikls neļauj cerēt uz ko lielu Eiropas čempionāta finālturnīrā. Uzvarētas spēles, kurās melnkalnieši bijuši favorīti (Nīderlande, Ziemeļmaķedonija, Bosnija un Hercegovina), bet pārliecinoši zaudēts spēcīgākām vienībām – Lietuvai un Slovēnijai.

Melnkalnes izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiKendriks Perijs185 cmUnicaja (Spānija)
Petars Popovičs192 cmBuducnost
Igors Drobņaks193 cmBuducnost
Zorans Vučeļičs197 cmBuducnost
Nikola Pavličevičs192 cmDerby
Vladimirs Mihailovičs195 cmMornar Bar
UzbrucējsNemaņa Radovičs208 cmMurcia (Spānija)
Aleksa Iličs204 cmBuducnost
Dino Radončičs203 cmZaragoza (Spānija)
CentriMarko Simonovičs211 cmBulls (NBA)
Bojans Dubļevičs205 cmValencia (Spānija)
Zorans Nikoličs213 cm

Beļģija

Beļģijas valstsvienība Eiropas čempionātā spēlēs teju labākajā sastāvā. Praktiski vienīgais iztrūkums ir pieredzējušais ''Valencia'' aizsargs Sems Van Rosoms, kurš karjeru izlasē noslēdzis. Ierindā gan būs starpsezonā līgumus Eirolīgā nopelnījušie Retins Obasohans un Išmaels Bako.

Pārbaudes mači un kvalifikācijas spēles sapņot par pārsteigumu sagādāšanu beļģiem neļauj. Piedzīvoti zaudējumi pret Igauniju, Somiju un Bosniju un vien otrajā puslaikā nokārtota uzvara pār Lielbritāniju pasaules kausa kvalifikācijas mačā.

Oficiālais sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram vēl nav nosaukts.

Bulgārija

Bulgārijas izlases izredzes izkļūt no grupas tiek vērtētas viszemāk. Latviju kvalifikācijā pārspējušās komandas sasniegtais vislielākajā mērā būs atkarīgs no diviem basketbolistiem – Pireju ''Olympiacos'' uzbrucēja un lielākās zvaigznes Sašas Vezenkova, kā arī naturalizētā Dī Bosta. Abi ir pietiekami meistarīgi, lai atsevišķos mačos spētu sarūpēt intriģējošas galotnes un varbūt pat atnestu kādu uzvaru, tomēr tas neko negarantē – minētos basketbolistus visrūpīgāk pieskatīs pretinieku aizsardzība.

Bulgārijas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiDī Bosts188 cmGalatasaray (Turcija)
Dejans Karamfilovs180 cmRilski Sportist
Pavlins Ivanovs196 cmRilski Sportist
Stanimirs Marinovs193 cmBalkan
Čavdars Kostovs196 cmRilski Sportist
UzbrucējiSaša Vezenkovs206 cmOlympiacos (Grieķija)
Ivans Alipijevs195 cmLoyola (NCAA)
Aleksandars Janevs203 cmBeroe
Alekss Simeonovs201 cmCSKA Sofia
Dimitars Dimitrovs203 cmBalkan
CentriAndrejs Ivanovs206 cmCSKA Sofia
Emils Stoilovs210 cmEstudiantes (Spānija-2)

A grupas kalendārs

SpēleLaiks
01.09.Spānija – Bulgārija14:30
Turcija – Melnkalne17:15
Beļģija – Gruzija20:00
03.09.Melnkalne – Beļģija14:30
Bulgārija – Turcija17:15
Gruzija – Spānija20:00
04.09.Bulgārija – Melnkalne14:30
Spānija – Beļģija17:15
Turcija – Gruzija20:00
06.09.Beļģija – Turcija14:30
Melnkalne – Spānija17:15
Gruzija – Bulgārija20:00
07.09.Turcija – Spānija14:30
Bulgārija – Beļģija17:15
Gruzija – Melnkalne20:00

B grupa, Ķelne: Vācija, Slovēnija, Francija, Lietuva, Bosnija un Hercegovina, Ungārija

Lietuva

Šis būs desmitais ''EuroBasket'' finālturnīrs šajā gadsimtā. Lietuvas izlase iepriekšējos deviņos turnīros tikus pie piecām medaļām. Kauņas ''Žalgira'' stratēģa Kaža Maksvīša vadībā lietuvieši teju labākajā sastāvā lūkos atgriezties starp kontinenta labākajām trīs vienībām. Turnīrā Lietuvu pārstāvēs lielākās zvaigznes – Domants Sabonis, Jons Valančūns, Marjus Grigonis, Roks Jokubaitis, Roks Giedraitis un šovasar pasi nokārtojušais Igns Brazdeiķis.

Lielākās bažas Lietuvai rada abu torņu vienlaicīga izmantošana. Domants Sabonis un Jons Valančūns viennozīmīgi ir divi komandas labākie spēlētāji, taču viņu līdzās pastāvēšana laukumā rada divas būtiskas problēmas – laukuma šaurums uzbrukumā, neraugoties uz to, ka abi garie spējīgi trāpīt no distances, un problēmas aizsardzībā pret mobilākiem centriem vai eksplozīviem saspēles vadītājiem. Gan Sabonis, gan Valančūns izlasē kopā spēlē kopš 2015. gada, darot to itin sekmīgi, taču dueta nepilnības arī Lietuvā sākuši jo īpaši izcelt pēc pagājušajā vasarā piedzīvotā zaudējuma olimpiskajā kvalifikācijā Slovēnijai, kad Luka Dončičs uzbrukumā ar lietuviešu garajiem izrīkojās pēc sirds patikas, bet otrā galā dvīņu torņi atbildēt ar tādu pat dominanci nespēja.

Jautājumus starp lietuviešu faniem un basketbola zinātājiem raisa arī 21 gadu vecā ''Barcelona'' aizsarga Roka Jokubaiša uzticamība. Mažeiķos dzimušais basketbolists jaunajā vecumā iekrājis nopietnu pieredzes bagāžu Eirolīgā un ticis draftēts arī NBA, tomēr debija Eiropas čempionātā un pirmā reize karjerā profesionālajā basketbolā, kad viņš ir pamata saspēlnieks, neļauj justies pavisam droši. Labā ziņa gan ir tāda, ka vajadzības gadījumā Maksvītim būs pieejami lieliski aizvietotāji – vienmēr enerģiskais Luks Lekavičs un primāri uzbrūkošā aizsarga pozīcijā spēlējošais Marjus Grigonis, un arī Domants Sabonis, kurš, vadoties pēc modernākajām basketbola tendencēm, nereti pats iesāk lietuviešu uzbrukumus pēc izcīnītas atlēkušās bumbas.

Latvijas dienvidu kaimiņi gatavošanās ciklā uzskatāmi par pārbaudes spēļu čempioniem. Lietuvieši svinēja deviņas uzvaras pēc kārtas, to laikā pa divām reizēm apspēlējot Spāniju, Somiju un Igauniju, bet vienreiz uzvarot Nīderlandi, Ungāriju un Melnkalni. Dominance pārbaudes mačos negarantē labus rezultātus finālturnīrā, tāpēc lietuviešiem savs statuss būs jāapliecina faktiski no jauna.

Lietuvas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiLuks Lekavičs180 cmŽalgiris
Roks Jokubaitis193 cmBarcelona (Spānija)
Kristups Žemaitis192 cmWolves
Marjus Grigonis198 cmPanathinaikos (Grieķija)
Roks Giedraitis200 cmBaskonia (Spānija)
UzbrucējiIgns Brazdeiķis206 cmŽalgiris
Mindaugs Kuzminsks205 cm
Arns Butkevičs196 cmŽalgiris
Eigirds Žukausks206 cmWolves
Martins Ehods206 cmRytas
CentriDomants Sabonis211 cmKings (NBA)
Jons Valančūns213 cmPelicans (NBA)

Slovēnija

Pašreizējā Eiropas čempione Slovēnija uz Ķelni aizvedusi astoņus basketbolistus, kas pirms pieciem gadiem triumfēja Stambulā. Komandas līderis Luka Dončičs ir viens no trīs spilgtākajiem talantiem visā turnīrā. Pēc piecu gadu pauzes izlasē atgriezies Gorans Dragičs. Naturalizētā statusā Entoniju Rendolfu aizstājis ''Barcelona'' centrs Maiks Tobijs – izcils garais Lukas spēles manierei. Amerikāņa rokās bumba retos gadījumos pavada ilgāk nekā divas sekundes.

Slovēņu sastāvs ir patiešām zvaigžņots un ambīcijas – pašas augstākās. Aleksandra Sekuliča vadītās izlases iespējas atkārtot iepriekšējā turnīrā sasniegto augstu vērtē vairāki ārzemju eksperti, slovēņus ierindojot labāko četriniekā ar citu šīs grupas dalībnieci Franciju, Grieķiju un Serbiju.

Gan Dončičs, gan nu jau pāri saviem labākajiem gadiem basketbolā esošais Gorans Dragičs vienpersoniski var izšķirt maču galotnes tāpat, kā to darīja pirms pieciem gadiem. Lielākā atšķirība, salīdzinot Slovēnijas sastāvus toreiz un tagad, ir tāda, ka Ķelnē ar komandu nebūs karjeru 33 gadu vecumā noslēgušais Gašpers Vidmars – 2017. gada modeļa pamatcentrs. Vidmara melnais darbs, nepiekāpīgā aizsardzība, nesavtīgums un lieliska lēmumu pieņemšana uzbrukumā būs jūtams iztrūkums šim Slovēnijas izlases modelim. Jā, arī šobrīd valstsvienībā ir meistarīgi garie kā Maiks Tobijs un Vlatko Čančars, taču viņi ir pavisam cita tipa spēlētāji.

Neskaitot noslēdzošo maču pirms turnīra pret Vāciju, pēc kura palikusi rūgta pēcgarša, taču nekādā gadījumā netiek celta trauksme, Slovēnija sagatavošanās ciklā savu statusu apliecināja ar uzvarām pār Serbiju, Turciju, Horvātiju un Melnkalni.

Komandas kodols saspēlējies nu jau vairāk piecu gadu garumā un iepriekš pierādījis, ka līderiem svarīgos brīžos roka netrīc. Ar Luku Dončiču priekšgalā slovēņiem noteikti ir pa spēkam atkārtot iespēto.

Slovēnijas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiGorans Dragičs191 cmBulls (NBA)
Žiga Samars197 cmTowers (Vācija)
Aleksejs Nikoličs191 cm
Luka Rupņiks186 cm
Klemens Prepeličs191 cmValencia (Spānija)
Luka Dončičs201 cmMavericks (NBA)
Zorans Dragičs196 cmCedevita Olimpija
UzbrucējiJaka Blazičs196 cmBahcesehir (Turcija)
Edo Muričs201 cmCedevita Olimpija
Vlatko Čančars203 cmNuggets (NBA)
CentriMaiks Tobijs213 cmBarcelona (Spānija)
Žiga Dimecs212 cmAnwil (Polija)

Francija

Pēc pilna medaļu komplekta laika posmā no 2011. līdz 2015. gadam Francija iepriekšējā ''EuroBasket'' finālturnīrā piedzīvoja fiasko, astotdaļfinālā zaudējot Vācijai ar 81:84. No tā franču modeļa šogad Eiropas čempionātā piedalīsies trīs basketbolisti – Evans Furņē, Vensāns Puarjē un Tomā Ertels, bet tādus spēlētājus kā Boriss Diavs, Kevins Serafins un Nando De Kolo aizstās Geršons Jabusele, Rudī Gobērs, Elī Okobo un Timotē Luvavū-Kabaro, piesakot sevi kā favorīti uz medaļām.

Šis gan nav Francijas labākais iespējamais sastāvs – kolektīvā nav seši no deviņiem pašreiz ar NBA līgumiem esošiem frančiem, kā arī virkne Eirolīgas basketbolistu. Tāpat jau kādā no nākamajiem turnīriem franču komandu papildinās Džoels Embīds un Viktors Vembanjama nākamā gada NBA draftā, visticamāk, būs pārliecinoša pirmā izvēle,

Pagājušajā vasarā Tokijā olimpisko sudrabu izcīnījusī Francijas izlase sagatavošanās ciklā bija tuvu, lai uzvarētu visās sešās spēlēs. Vienīgā komanda, kas frančus apturēja, bija Bosnija un Hercegovina, uzvarot 50 minūšu ilgā mačā.

Savu spēku Vensāna Kolē padotie apliecināja arī kvalifikācijas spēlē pret Čehiju, kad pēc pirmā puslaika atradās iedzinējos ar mīnus četri, bet otrajā puslaikā uzvarēja ar 57:18. Pārbaudes mačā vienreiz sagrauta arī Itālija (100:68), kad tās sastāvā vēl bija Danilo Galināri.

Lielisks treneris, augstākā līmeņa basketbolisti, atlētisms, ātrums, metēji – Francijas arsenālā ir viss. Ja savus trumpjus izdosies realizēt arī laukumā, franči noteikti cīnīsies par godalgām.

Francijas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiEndrjū Albisī178 cmGran Canaria (Spānija)
Tomā Ertels188 cm
Teo Maledons191 cmThunder (NBA)
Elī Okobo190 cmMonaco (Francija)
Terī Tarpī196 cmLe Mans (Francija)
Evans Furņē199 cmKnicks (NBA)
UzbrucējiTimotē Luvavū-Kabaro198 cm
Geršons Jabusele201 cmReal Madrid (Spānija)
Amats Mbajē206 cmAnadolu Efes (Turcija)
CentriVensāns Puarjē211 cmReal Madrid (Spānija)
Rudī Gobērs216 cmTimberwolves (NBA)
Mustafa Fals216 cmOlympiacos (Grieķija)

Vācija

B apakšgrupas laukuma saimnieki ar noslēdzošo spēli kvalifikācijā, sakaujot Slovēniju ar Dončiču un Goranu Dragiču ierindā, visiem pretiniekiem apliecināja savu spēku. Arī Vācija sastāvā pulcējusi spēcīgu kolektīvu, turnīrā piedaloties gan no savainojuma atlabušajam Danielam Taisam, gan izlasē vienmēr labi spēlējošajam Denisam Šrēderam, gan vienam no pagājušās NBA sezonas labākajiem pirmgadniekiem Francam Vāgneram.

Būtiskākie iztrūkumi, kas dažādu iemeslu dēļ čempionātā mājās nepalīdzēs izlasei, ir ''Mavericks'' uzbrucējs Maksimiljans Klēbers, Aizeja Hartenšteins, Aizeks Bonga, Morics Vāgners, Tibors Plaiss un Pauls Cipsers.

Pārbaudes spēļu ievadā vācieši ļoti nepārliecinoši pārspēja Beļģiju un Nīderlandi un piedzīvoja sagrāvi pret Serbiju, bet, svarīgākajiem mačiem tuvojoties, Gordona Herberta padotie uzlaboja sniegumu, kvalifikācijā satriecot Zviedriju un pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju.

Pat ja vācieši talanta līmenī iepaliek no galvenajām favorītēm, visas spēles būs jāaizvada mājās – sava sestā spēlētāja priekšā Ķelnē un Berlīnē. Izkļūšana no grupas šim kolektīvam ir absolūts minimums.

Oficiālais sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram vēl nav nosaukts.

Bosnija un Hercegovina

Bosnieši vēl mazāk nekā 20 dienas pirms turnīra sākuma bija neziņā par savu dalību finansiālu problēmu dēļ. Piesaistot gan privātos investorus, gan turīgākos līdzjutējus tās tika atrisinātas un bosnieši uz Ķelni vedīs vienu no visu laiku talantīgākajām izlasēm – Jusufu Nurkiču, Džananu Musu, naturalizēto aizsargu Džonu Robersonu, Miralemu Haliloviču, Emiru Sulejmanoviču un kompāniju.

Lai arī Bosnija un Hercegovina ir šķietami nedaudz vājāka uz papīra nekā grupas vadošais četrinieks, viņus nenovērtēt nedrīkst. To Adisa Bečiragiča trenētā komanda visai Eiropai atgādināja noslēdzošajā kvalifikācijas mačā pirms ''EuroBasket'', kad izrāvieniem bagātā mačā savā laukumā prata atspēlēt 12 punktu deficītu un pagarinājumā uzveikt zvaigžņoto Francijas izlasi – 96:90.

Pasaules kausa kvalifikācijas mačs pret Melnkalni, kurā zaudēts ar 19 punktu starpību, un svārstīgais sniegums pārbaudes turnīrā Igaunijā liecina, ka lielākie pretinieki visā turnīrā bosnieši būs paši sev. Ja līderiem aiziet spēle, komanda spēj pieveikt jebkuru, bet var arī zaudēt ikvienam pretiniekam, vadošo spēlētāju sniegumam buksējot.

Bosnijas un Hercegovinas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsKlubs 22/23
AizsargiDžanans Musa206 cmReal Madrid (Spānija)
Džons Robersons180 cmManisa (Turcija)
Sani Čampara189 cmZadar (Horvātija)
Amars Gegičs200 cmCibona (Horvātija)
UzbrucējsMiralems Halilovičs208 cmNanterre 92 (Francija)
Aleksandars Lazičs206 cmBuducnost (Melnkalne)
Emirs Sulejmanovičs207 cmBilbao (Spānija)
Adins Vrabačs206 cmMons-Hainaut (Beļģija)
Edins Atičs201 cmBuducnost (Melnkalne)
Aidins Penava206 cm
CentriJusufs Nurkičs213 cmTrail Blazers (NBA)
Kenans Kamenjašs207 cmBuducnost (Melnkalne)

Ungārija

Ungārijas izlase pirmo reizi kopš 1969. gada kvalificējusies diviem Eiropas čempionāta finālturnīriem pēc kārtas. 2017. gadā Rumānijā ungāri spēlēja krietni pateicīgākā grupā, pārsteidzot mājiniekus un Čehiju, kas ļāva iekļūt astotdaļfinālā un turnīru noslēgt 16. pozīcijā.

Lai arī izteikta grupas pastarīte, vairāki ungāru basketbolisti varētu būt zināmi VEF sekotājiem FIBA Čempionu līgā, jo teju puse valstsvienības pārstāv Sombatejas ''Falco'' – vienību, kas pagājušajā sezonā divreiz pārspēja rīdziniekus. No ''Falco'' izlasē spēlē Benadeks Vāradi, Silards Benke, Akošs Kellers, Zoltans Perls un Giorgi Golomans. Neviens no viņiem gan nav izteikts izlases līderis, kāds tas būs Madrides ''Real'' aizsargs Adams Hanga un Artūra Strautiņa komandas biedrs Redžo rindās Mikaels Hopkinss – naturalizētais ungārs.

Pretēji citām pastarītēm, Ungārijas basketbolisti aizvadīja labu sagatavošanās ciklu, divreiz apspēlējot Gruziju un kvalifikācijas mačā pārspējot Čehiju, kas ļauj saglabāt pietiekami labas izredzes iekļūšanai nākamgad paredzētajās sacensībās.

Cerības vēlreiz sasniegt astotdaļfinālu ir ļoti mazas. Jebkurā citā grupā Ungārija gan varētu krietni nopietnāk pretendēt uz 2017. gadā iespētā atkārtojumu.

Oficiālais sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram vēl nav nosaukts.

B grupas kalendārs

DatumsSpēleLaiks
01.09.Bosnija un Hercegovina – Ungārija15:30
Slovēnija – Lietuva18:15
Francija – Vācija21:30
03.09.Vācija – Bosnija un Hercegovina15:30
Lietuva – Francija18:45
Ungārija – Slovēnija21:30
04.09.Lietuva – Vācija15:30
Slovēnija – Bosnija un Hercegovina18:45
Francija – Ungārija21:30
06.09.Bosnija un Hercegovina – Francija15:30
Ungārija – Lietuva18:15
Vācija – Slovēnija21:30
07.09.Lietuva – Bosnija un Hercegovina15:30
Francija – Slovēnija18:15
Ungārija – Vācija21:30

Ceturtdien publicēsim ''EuroBasket 2022'' C un D apakšgrupu apskatu.

     [+] [-]

, 2022-08-31 13:05, pirms 2 gadiem
Pasapņojam- ja ne debīlie FIBA noteikumi, ja ne dabas kļūda trenera Vecvagara veidolā, mums bija jābūt tajā A grupā. Un ar esošo sastāvu, treneriem, personālu… uhhhh. TĀLU, TĀLU tiktu.

     [+] [-]

, 2022-08-31 13:47, pirms 2 gadiem
Joker777 rakstīja: Pasapņojam- ja ne debīlie FIBA noteikumi, ja ne dabas kļūda trenera Vecvagara veidolā, mums bija jābūt tajā A grupā. Un ar esošo sastāvu, treneriem, personālu… uhhhh. TĀLU, TĀLU tiktu.
Ko te ko sapņot?! Paši vien vainīgi esam. Ko dod šie kā būtu kā būtu varianti? Tagad mērķis pasaules čempis.

  +2 [+] [-]

, 2022-08-31 13:53, pirms 2 gadiem
Joker777 rakstīja: Pasapņojam- ja ne debīlie FIBA noteikumi, ja ne dabas kļūda trenera Vecvagara veidolā, mums bija jābūt tajā A grupā. Un ar esošo sastāvu, treneriem, personālu… uhhhh. TĀLU, TĀLU tiktu.
Eiropas kvalī mums Štelmis bija kapracis, nevis Vecais

  +1 [+] [-]

, 2022-08-31 14:41, pirms 2 gadiem
Nedaudz depresīvi lasīt šo, zinot to ka Latviju neredzēsim čempī, kurā varētu tiešām cīnīties par medaļām. Ar šo sastāvu izniekot vienu Eurobasket ir diezgan bēdīgi, bet nu ja nevaram Bulgāriju vienreiz vinnēt, pat vājāku sastāvu, tad nu nebijām tur pelnījuši būt.

     [+] [-]

, 2022-08-31 15:02, pirms 2 gadiem
Pie visa vainigi treneri? Vai arī spēlētāji arī? 2× zaudēt Bulgārijai ir jāmāk.

     [+] [-]

, 2022-08-31 15:06, pirms 2 gadiem
šis ir tas pasākums, kur bulgāru zemnieki izpederēja mūsu driblētājus?

     [+] [-]

, 2022-08-31 15:26, pirms 2 gadiem
Rītdien laikam dienas mačš Lietuva-Slovēnija.

  +1 [+] [-]

, 2022-08-31 15:28, pirms 2 gadiem
Ja mēs nebūtu izgāzušies un būtu tikuši uz šo turnīru, Štelmahers joprojām vadītu izlasi nevis Banki.

     [+] [-]

, 2022-08-31 16:58, pirms 2 gadiem
Joker777 rakstīja: Pasapņojam- ja ne debīlie FIBA noteikumi, ja ne dabas kļūda trenera Vecvagara veidolā, mums bija jābūt tajā A grupā. Un ar esošo sastāvu, treneriem, personālu… uhhhh. TĀLU, TĀLU tiktu.
Pirmkārt, Vecais noraka iepriekšējo pk kvali nevis eč. Eč kvali noraka Štelmahers. Otrkārt, te jau ļoti labi uzrakstīja. Ja neizgāztos un tiktu uz EČ, pie stūres, joprojām būtu Štelmahers.

  -1 [+] [-]

, 2022-08-31 18:42, pirms 2 gadiem
Visa problēma, kāpēc neesam EČ, ir tas, ka esam mīkstie un tēlojam baigos noteikumu ievērotājus un nenaturalizējam kādu džeku, kas tiktu arī uz atlases spēlēm.

Nez kuram būtu tas traucējis, ja viens naturalizētais atlases ciklā būtu mētājis 30 punktus spēlē un vienpersoniski nokārtojis uzvaras pret lūzerīšiem. Bet, kā mums nav visi pieejami, tā otrais sastāvs ir maigi izsakoties gavno!

  +1 [+] [-]

, 2022-08-31 18:52, pirms 2 gadiem
Tik pretīgi lasīt tos sastāvus - amerikāņu saspēlnieki savākuši katrs savu baru piebalsotāju, nu tad sacentīsies viens pret otru.

     [+] [-]

, 2022-08-31 21:41, pirms 2 gadiem
Es Black Bullet rakstīja: Tik pretīgi lasīt tos sastāvus - amerikāņu saspēlnieki savākuši katrs savu baru piebalsotāju, nu tad sacentīsies viens pret otru.
Katrā ziņā piekrītu, ka tam nav vietas izlašu sportā, ar to naturalizēšanu. Gribētos, redzēt savas tautas labākos sportistus pret citu tautu labākajiem sportistiem, tur tas prikols un tā jau ir tā sporta "garša." Visa "bauda" zūd, kad tiešām uzvaras nokārto, pilnīgi citas tautas spēlētājs, kas tai tautai nav nemaz radniecīgs, ne himnu, ne valodu nezin, tas vairs nav tas.