Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Rāviņš kļuvis par vienpadsmitkārtējo Latvijas čempionu šaha kompozīciju risināšanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Rāviņš kļuvis par vienpadsmitkārtējo Latvijas čempionu šaha kompozīciju risināšanā
Godalgoto vietu ieguvēji Latvijas čempionāta ieskaitē priekšplānā. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Rīgā notikušajā jubilejas 50. Latvijas čempionātā šaha kompozīciju risināšanā, kas arī reģistrēts Pasaules risināšanas kausa izcīņai, par uzvarētāju kļuva Modris Rāviņš.

Latvijā pirmās zināmās klātienes šaha uzdevumu risināšanas sacīkstes notika 1930.gada 9.novembrī. Tās organizēja jaundibinātā Latvijas Šaha problēmistu biedrība. Tomēr Latvijas čempionātu vēsture sākas ar 1972. gadu.

No 1972. gada līdz 2024. gadam tikai divi gadi bija palaisti bez Latvijas čempionātiem – 1973. gads un 2020. gads. Šogad gribas īpaši atzīmēt čempionāta vecāko dalībnieku, 85 gadus veco Ēriku Priednieku, kurš izcīnīja sudraba medaļu 1. Latvijas risināšanas čempionātā 1972. gadā un 11 reizes bijis starp uzvarētājiem turpmākajos čempionātos. Tagad jubilējas čempionātā Ērikam ir 4. vieta nacionālajā čempionātā.

Sākot ar 2018. gadu Latvijas čempionāts piedālas Pasaules risināšanas kausa izcīņā. Līdz ar to pie mums brauc arī viesi, kas ir vienmēr laipni gaidīti, un atsevišķi tika skaitīti nacionālā un atklātā čempionāta rezultāti.

Par uzvarētāju un 2024. gada Latvijas čempionu šaha kompozīciju risināšanā kļuva Modris Rāviņš, kuram tas jau 11. tituls, apsteidzot Emīlu Taboru (Latvijas čempions 2022. gadā, būdams tikai 16 gadu jauns) un Lauru Roguli (Latvijas čempione 2018. un 2023. gadā).

Turklāt nacionālajā čempionātā tika iekļauta B kategorija iesācējiem. To izcīnīja Toms Jeronovičs, apsteidzot Laumu Mieriņu un Danielu Beniosevu. Jāpiemin, ka uzvarētājs, Toms Jeronovičs, pirmo reizi piedalījās risināšanas sacensībās, pārsteidzoši atrisinājis visas problēmas, dabūjot maksimālo punktu skaitu un uzrādot arī labāko laiku - 87 minūtes (no 120).

Atklātajā Latvijas čempionātā uzvarēja mūsu viesi. Par čempionāta uzvarētāju ar maksimālajiem punktiem jau ne pirmo reizi kļuva Martinas Limontas (Lietuva), apsteidzot Vidmantu Satkusu (Lietuva) un Rolandu Ottu (Šveice). Jāpiemin, ka Rolands Otts, kas ir arī Pasaules Risināšanas Kausa direktors, pirmo reizi apciemoja Latvijas čempionātu un atzīmēja čempionāta organizācijas augsto līmeni.

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija

  +1 [+] [-]

, 2024-05-20 15:02, pirms 2 nedēļām
Tagad mani interesē, kādi šajās sacīkstēs bija drošības pasākumi.

     [+] [-]

, 2024-05-20 17:42, pirms 2 nedēļām
Lieliski spēlēja šodien Raviņš
Gluži kā vakar Martins Laviņš
Laba bij epizode ar zirgu
Tai brīdī es staigāju pa tirgu
Par to mani informēja Igors Rausis
Šo info dzirdēja manas ausis

     [+] [-]

, 2024-05-20 18:00, pirms 2 nedēļām
Leģendārais Igors Rausis, starp citu, jau gandrīz 2 mēnešus kā ir miris.