Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Mihelsons: "Potenciāls ir milzīgs, bet LFF pietrūkst cilvēku"

Andrejs Siliņš

Mihelsons: "Potenciāls ir milzīgs, bet LFF pietrūkst cilvēku"
Ģirts Mihelsons
Foto: fsmetta.lv

"Uzvarēt savā rajonā vai Latvijā nedrīkst būt kā galapunkts. Atskaite ir Latvijas futbola statuss pasaulē un cilvēki, kuri ir izauguši ar futbolu," uz futbola sabiedrības labāku sadarbību aicina Ģirts Mihelsons, kurš ir viens no FS "Metta" vadītājiem - futbola skolas, kurā darbojas ap 300 bērnu, kurai ir sava lielā komanda 1.līgā un vēlme attīstīt futbolu augstākā līmenī.

Kas, tavuprāt, noteicis šādu veiksmīgu futbola skolas attīstības scenāriju?
- Neko jaunu nepateikšu. Vispirms tas ir neaptverami liels darba apjoms. Ziedošanās tai lietai, kuru dari un augstākā mēroga prasības pašam pret sevi. Ar futbolu es dzīvoju. Esmu atteicies no neskaitāmām lietām, jo visvairāk par visu mani uzrunā METTA. Otrkārt, FS METTA visu vienmēr ir darījusi pēc labākās sirdsapziņas. Var sanākt vai nesanākt, bet attieksmei jābūt godīgai un tas apkārt ir pulcējis ļoti daudz labus un atsaucīgus cilvēkus, kas jebkurā brīdī ir gatavi izpalīdzēt. Trešā lieta ir tā, ka es nekad neesmu šaubījies, ka viss iecerētais izdosies. Lai ir negulētas naktis un tukšs vēders, bet jārealizē visas ieceres dzīvē.

Ko esi plānojis tālāk? Kādi ir tuvākie mērķi un ieceres?
- Esam uzsākuši vērienīgu projektu – “FUTBOLA PILSĒTAS”. Tas ir projekts, ar kura palīdzību centīsimies atrisināt katastrofālo, brīvi pieejamo futbola laukumu jautājumu. Rīgā un citur Latvijā ir tik daudz skolas ar āra sporta laukumiem, kuri noteikti būtu pilni ar bērniem, jauniešiem un ģimenēm, ja vien tie būtu mūsdienīgi sakārtoti. Jaunākās paaudzes mākslīgo futbola laukumu izveide ir lielisks atrisinājums, kas veicinās kvalitatīvākas āra nodarbības attiecīgās skolas bērniem un arī tiem, kas darbosies šajā laukumā pēc mācību procesa beigām. Viena laukuma izveidei nepieciešami 300 000 latu un mūsu mērķis ir savākt ap 10 000 brīvprātīgo ziedotāju, kas ir gatavi ziedot 30 latus, lai mūsu nākamā paaudze aug vesela un aktīva.

"FUTBOLA PILSĒTAS" ir unikāls, pirms tam nekad nebijis projekts Latvijas futbolā – vai tu domā, ka tas ir izdarāms?
- Ja neticētu, ka izdosies, tad nesāktu to darīt. Ļoti svarīgi ir izveidot pirmo laukumu, jo es zinu, ka tie cilvēki, kas noziedos vienreiz, būs ar mieru to darīt arī pēc gada. Viens laukums gadā nebūtu slikti un tas būs liels ieguvums skolām, klubiem un pašām pilsētām. Šāda tipa laukums paver ļoti plašas iespējas.

Ja tomēr izdodas, kam šis laukums piederēs un kādiem nolūkiem tiks izmantots?
- Laukuma mērķis ir kalpot pēc iespējas lielākam bērnu un jauniešu skaitam, kas ir kā prioritāte. Viņi šo laukumu izmantos bez maksas. Protams, ka katru laukumu ir jāuzrauga kārtīgam saimniekam, lai to var izmantot pēc iespējas ilgāk. Laukuma izmantošanu un tā saimnieku izvērtēs projekta “FUTBOLA PILSĒTAS” uzraudzības komisija. Sākums visām lietām ir grūts. Jo vairāk cilvēku iesaistīsies, jo ātrāk izveidosim nākamos laukumus un tas apmierinās aizvien lielāku skaitu sportot gribētāju. Projekta moto ir – “No sabiedrības sabiedrībai”. Tas nozīmē, ka mēs paši varam palīdzēt sev. Uzskatu, ka sakārtotā un spēcīgā vidē izaugs aktīvi, spējīgi un izglītoti cilvēki un tas ir šī projekta ilgtermiņa mērķis.

Zinu, ka esi par to, ka Latvijā treneriem un futbola organizācijām vajadzētu dalīties vienam ar otru savā pieredzē un zināšanās, lai futbols varētu attīstīties un tiktu izveidotas aizvien jaunas un kvalitatīvas futbola instances, kas audzinātu simtiem un tūkstošiem jauno futbolistu. Vai Latvijā vispār kaut kas tāds ir iespējams?
- Šis ir ļoti sens un aktuāls jautājums. Uzskatu, ka tā ir nespēja transformēties uz mūsdienīgāku un draudzīgāku darbības stilu. Liela daļa treneru un organizāciju vadītāji aizvien strādā pēc domāšanas – man ir vajadzīga medaļa. Protams, ka medaļa ir vajadzīga, bet tas nav galvenais. Jāskatās ir daudz dziļāk un daudz tālāk. Jādarbojas tā, lai ieguvējs ir Latvijas futbols. Jārūpējas, lai visi, kas trenējas futbolā arī paliek futbolā. Skaidrs, ka ne visi būs futbolisti, bet, lai viņi skatās futbolu, runā par futbolu, rada futbolam labākus apstākļus, ziedo futbolam, ved trenēties savus bērnus un mazbērnus. Sacensībai ir jābūt uz laukuma spēlēs. Nākt klajā ar kādu jaunumu ir forši un katram gribas būt pirmajam, bet tas būs tikai loģiski, ja vēlāk informāciju nodosi arī pārējiem. Uzvarēt savā rajonā vai Latvijā nedrīkst būt kā galapunkts. Atskaite ir Latvijas futbola statuss pasaulē un cilvēki, kuri ir izauguši ar futbolu.

Kā vispār skaties uz jaunatnes futbola sistēmu Latvijā? Tā ir pareizā gultnē?
- Ir labas lietas, bet jaunatnes sistēmu LFF vada divi cilvēki un tas nav pietiekoši. Dainis Gudermanis un Egons Brants ar saviem pienākumiem tiek galā lieliski, bet vairāk viņi nespēj izdarīt fiziski. Ar neizpratni skatos uz to, ka LFF par vienīgo aprūpējamo avotu izvirza nacionālās izlases. Tas ir svarīgi, bet LFF ir jābūt dzinējam arī pārējās lietās, jo viņi ir tie, uz ko lielākā daļa skatās. Uzskatu, ka masu futbolam jābūt vienai no prioritātēm, vislielāko uzsvaru liekot uz jaunu asiņu iesaistīšanu. Tikai no neskaitāmiem futbolistiem ir iespējams izsijāt tos, kuri ir spējīgi apgūt futbolu visaugstākajā līmenī. LFF un LJFL ar dažādiem pasākumiem un apstākļiem jāveicina jaunu klubu rašanos un jāapmāca klubus kā piesaistīt pēc iespējas vairāk bērnus. Redzu, ka ir iespējas, bet LFF to vienkārši neizmanto. Par piemēru var ņemt UEFA “Mini-pitch” programmu, kuru Latvija nav izmantojusi. Jebkurā normālā valstī tik bezatbildīgs darbonis kā Juris Gorkšs, kurš par pirmo UEFA mini-pitch projekta naudu izbūvē laukumu tikai priekš sava kluba, vairs futbolā nestrādātu. Tas ir spļāviens sejā visam Latvijas futbolam, un nav jābrīnās, ka futbols Latvijā ir aiz citiem sporta veidiem. Potenciāls ir milzīgs, bet LFF pietrūkst cilvēku, kuri atbilst nepieciešamajam darba stilam. Kamēr tas nemainīsies, mēs stāvēsim uz vietas vēl ilgi.

Vai mēs varam izaudzināt futbolistu, kurš spēlētu, piemēram, Milānas "Inter"?
- Tādu resursu, lai izaudzinātu jau gatavu pasaules līmeņa spēlētāju, mums nav un ja nemainīsim attieksmi, tad tuvākajā laikā arī nebūs. Tas nenozīmē, ka mēs nevaram būt šī spēlētāja atradēji un sākumposms viņa karjerā, bet arī šādā situācijā lielākā daļa domā par slimīgām transfēra summām un nevis par spēlētāja izaugsmes iespējām. Kamēr mūsu valstī nebūs pie katras skolas futbola laukums un futbolu nespēlēs vismaz 100 000 cilvēku, šaubos vai šādu zelta gabalu atradīsim.

Kāds ir pirmās komandas FS METTA/Latvijas Universitāte lielais jeb ilgtermiņa mērķis?
- Ilgtermiņa mērķis ir kvalitatīva sistēma, kurā roku rokā iet futbols un izglītība. Tā ir vide, kurā cilvēks sevi attīsta vispusīgi. Iznākums ir tāds, ka šis cilvēks būs futbolā. Viņam ir iespēja kļūt par profesionālu futbolistu vai profesionāli savā izvēlētajā specialitātē, kurš ar savām zināšanām varēs palīdzēt attīstīt futbolu uzreiz pēc mācībām vai pēc futbolista karjeras beigām.

šobrīd kopvērtējuma tabulā 1. līgā turaties pa vidu. Vai tevi tas apmierina?
- Vienmēr un visās jomās jāmeklē iespējas uzlabot savu sniegumu. Tā nav traģēdija, bet, ja spēlētāji grib, lai par viņiem interesējas kāds spēcīgāks klubs un viņiem būtu iespēja sevi attīstīt augstākā līmenī, tad ar savu spēli laukumā tas ir jāpierāda. Uzskatu, ka kopīgiem spēkiem esam radījuši labus apstākļus, lai spēlētāji varētu sevi pilnveidot.

Plašāku interviju ar Mihelsonu iespējams lasīt šeit: fsmetta.lv

  +4 [+] [-]

, 2009-08-18 15:42, pirms 15 gadiem
saprotu , ka megjinat reinkarneet shito projoktu, intresanti vik jau ir ziedotaaju, ir p'ari simtam?

  +3 [+] [-]

, 2009-08-18 15:50, pirms 15 gadiem
ceesiis buus?

 +10 [+] [-]

, 2009-08-18 16:21, pirms 15 gadiem
Ljooti entuziastisks cilveeks, manupraat.

  +5 [+] [-]

, 2009-08-18 17:14, pirms 15 gadiem
Jā, Ģirts ar Andri ir malači!

  +2 [+] [-]

, 2009-08-18 17:35, pirms 15 gadiem
utopists,bet malacis.Jāslauc ir valsts.Lai dod no aizsardzības budžeta.Karš nav ,lai gulda veselībā.+ eiropas naudu.

  +2 [+] [-]

, 2009-08-18 17:40, pirms 15 gadiem
Mums Kauguros ir 2-3 laukumi, bet tur nevar vnk iet un speeleet Visi ir sleegti, kaut vai viens ir sleegts un neviena komanda tur nespeelee...

  +3 [+] [-]

, 2009-08-18 18:16, pirms 15 gadiem
Manu uzmanību piesaistīja šis:
Jebkurā normālā valstī tik bezatbildīgs darbonis kā Juris Gorkšs, kurš par pirmo UEFA mini-pitch projekta naudu izbūvē laukumu tikai priekš sava kluba, vairs futbolā nestrādātu

Interesanti, kā tas vispār bija iespējams un kuram augstu sēdošajam ir izdevīgi, lai viņš vēl strādātu..

  +1 [+] [-]

, 2009-08-18 20:23, pirms 15 gadiem
tur jau kekavas veca padome bija iesaistita!!!!!
march_2k rakstīja: Manu uzmanību piesaistīja šis:
Jebkurā normālā valstī tik bezatbildīgs darbonis kā Juris Gorkšs, kurš par pirmo UEFA mini-pitch projekta naudu izbūvē laukumu tikai priekš sava kluba, vairs futbolā nestrādātu

Interesanti, kā tas vispār bija iespējams un kuram augstu sēdošajam ir izdevīgi, lai viņš vēl strādātu..

  -4 [+] [-]

, 2009-08-18 23:00, pirms 15 gadiem
nesudigs kompjuteris tev gjira. berni labi maksa?!
ko nakamais d&g maika?

  +1 [+] [-]

, 2009-08-19 02:57, pirms 15 gadiem
igori
man liekas, ka "NIKE" krekls jau ari ir par traku!

nakamreiz Gjirt bildejies kruumos un baz arra
tikai galvu

  -4 [+] [-]

, 2009-08-20 13:19, pirms 15 gadiem
mana religija:uzdirst kaadam.

  +1 [+] [-]

, 2009-08-21 22:56, pirms 15 gadiem
Respect. Lielisks treneris un cilvēks