Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

1. līgas komandu mājas lapu apskats

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

1. līgas komandu mājas lapu apskats
www.fsmetta.lv - mūsuprāt, šobrīd labākā mājas
lapa starp 1. līgas klubiem

Piedāvājam ieskatu Latvijas 1. līgas čempionāta futbola klubu izveidotajās mājas lapās. Kamēr vairāki šķietami profesionālākie LMT Virslīgas klubi šajā ziņā klusē, vairākas krietni vien amatieriskākās 1. līgas vienības cenšas uzspodrināt savu tēlu internetā.

Ja futbola klubam 21. gadsimtā nav savas mājas lapas, tad tas tomēr uz kaut ko norāda. Kā gan vēl komanda varētu censties popularizēt sevi un piesaistīt līdzjutējus (par to gan Latvijas futbolā domā retais), ja ne ar aktīvu darbību internetā, kurā noteikti pastāvīgi ikdienā uzturas vairākums potenciālās auditorijas. Kamēr LMT Virslīgā jeb Latvijas futbola augstākajā līgā redzam valsts spēcīgākās futbola vienības, daudzas no tām nebūt nedomā ne par skatītāju piesaisti, ne savu izskatu internetā. Savukārt 1. līgā reti kura komanda nopietni cer iekļūt Virslīgā un kļūt par vērā ņemamu spēku Latvijas futbolā, tomēr pozitīvā attieksme, kuru parasti izrāda kāds entuziasts, uzturot komandas mājas lapu internetā, priecē. Ieskatīsimies, kādas mājas lapas 1. līgas klubi piedāvā apmeklētājiem, cik aktīvi un operatīvi tiek ziņots par aktualitātēm, kā arī piecu zvaigžņu skalā novērtēsim katra veikumu.

FS METTA/LU

www.fsmetta.lv eSports.lv skatījumā ir vislabākā mājas lapa starp 1. līgas klubiem. Veiksmīgs dizains, plašs un operatīvs informācijas klāsts (reizēm ir pat maču tiešraides teksta režīmā!), oriģinalitāte (intervijas ar futbolistiem; treneru komentāri; dažādas galerijas; ar futbola klubu tieši nesaistīta informācija utt.), kā arī daudz ziņu par jaunatnes futbolu. Ar šādu mājas lapu varētu lepoties ikviens Virslīgas klubs. Iespējams arī atrast visu vajadzīgo informāciju par to, kā bērniem uzsākt trenēties klubā, tāpat atsevišķa sadaļa veltīta entuziasma pilnajiem kluba līdzjutējiem. Lieliski!

Vērtējums: *****

FK Jelgava

www.fkjelgava.lv varbūt nav pati pilnība dizaina ziņā (mazliet neizprotamas ir burtu lieluma maiņas katrā rakstā, lielie tukšumi starp rakstiem utt.), tomēr par informācijas trūkumu un daudzveidību (spēļu apraksts, foto galerijas utt.) sūdzēties nevar. Par to, šķiet, jāpateicas "Jelgavas Vēstneša" žurnālistiem, kuri jau labu laiku par "Jelgavas" aktualitātēm cītīgi un profesionāli ziņo savā laikrakstā. Priecē, ka mājas lapā var atrast arī informāciju par jelgavnieku jaunatnes komandām (pat U-6 futbolistiem!), kluba vēsturi.

Kā jau minēts, mazliet veiksmīgāk varētu vēlēties lapas izkārtojumu, tomēr redzams, ka kluba amatpersonas domā par līdzjutēju piesaisti un iespējām – tas redzams ne tikai internetā, jo darbs līdzjutēju piesaistē notiek nepārtraukti, un ir arī rezultāti.

Vērtējums: ****

FK Auda

www.auda-fk.lv ir viena no vizuāli pievilcīgākajām mājas lapām 1. līgā. Samērā operatīvi tiek ziņots par maču iznākumiem un notikumiem, tāpat viegli var atrast senākas ziņas arhīvā. Pieejamas arī foto galerijas, visai sīka informācija par spēlētājiem un treneriem, rezultātiem, kluba vēsturi, ir aptaujas utt. – īsāk sakot, teju viss, ko vien var vēlēties normāla kluba mājas lapā. Papildus vēl tādas ekstras kā "Audas" laukuma rezervēšana un pat iespēja iegādāties atribūtiku (krekli, džemperi utt.). Par to, protams, uzslava!

Vienīgais, kas trūkst līdz augsta līmeņa mājas lapai, ir mazliet operatīvāka informācija par spēlēm. Noteikti, ka, laikam ritot, mājas lapas iespējas tikai progresēs!

Vērtējums: ****

FK Kauguri/PBLC

www.fkk-pblc.lv diemžēl pieejama tikai krievu valodā, turklāt arī informācijas apjoms nav diez ko milzīgs. Par spīti tam, var just, ka par mājas lapu kāds rūpējas un domā – ir bijušas pāris online sarunas ar spēlētājiem, regulāri tiek papildināta foto galerijas sadaļa, šad tad ir arī video rullīši. Rodas iespaids, ka ar dizainu un lapas izkārtojumu kaut kas neštimmē, jo ik pa laikam izlec "interesanti" balti plankumi, tāpat lapas pirmā izvēlne ir vairāk nekā nesaprotama... Labi, ka par komandas gaitām tomēr šo to ir iespējams uzzināt – būtu vēl labāk, ja tāda iespēja būtu arī valsts valodā.

Vērtējums: ***

FK Spartaks

www.spartaks.lv ir visai veiksmīgi izveidota lapa, kurā pieejama samērā plaša informācija. Ļoti patīkams dizains, daudz informācijas, bildes utt., taču visam ir viens liels mīnuss – par latviešu valodu varam aizmirst. Latviskajā lapas versijā valsts valodā pieejami tikai sadaļu nosaukumi un pamatinformācija (piemēram, kā kļūt par sponsoru). Ja krievu valoda ir zināma, tad par spēlēm un klubu iespējams iegūt visai plašu informāciju.

Vērtējums: ***

Preiļu BJSS

www.preili.lv/futbols nav gluži neatkarīga "Preiļu BJSS" mājas lapa, bet gan pilsētas portāla apakšsadaļa, kurā informācijas apjoms par 1. līgas komandu un futbolu pilsētā ir pilnībā pietiekams. Noteikti jāuzsver, ka futbola sadaļas dizains ir visai simpātisks. Informācija nebūt nav pieejama ļoti operatīvi, tomēr 1. līgas apakšgala komandai – pietiekami plaši. Ir arī foto galerijas no daudziem mačiem. Interesanta ir arī spēlētāju sadaļa, kurā norādīta katra futbolista pamatnodarbošanās – kāds ir skolnieks, kāds students, vēl kāds – celtnieks vai uzņēmējs.

Vērtējums: ***

Valmieras FK/LFKA

www.valmierasfk.lv visai operatīvi ziņo ne tikai par 1. līgas startiem, bet nebūt neaizmirst jaunatnes komandu aktivitātes. Jaunumu kolonna gan ir mazliet nepārskatāma, jo var sajaukt ziņas beigas ar citas ziņas sākumu – teksti saplūst. Diemžēl nevar atrast informāciju par komandas sastāvu un spēlētājiem, toties kluba vēsture, jaunatnes komandas, bāze un administrācija izpelnījušies īpašu uzmanību.

Vērtējums: ***

FK Jaunība

www.fcj.lv, kas arī diemžēl pieejama tikai krievu valodā, rada iespaidu, ka mājas lapas projekts vēl ir sākuma stadijā (par to varētu liecināt arī šķietami paredzētā, taču vēl nestrādājošā latviskā versija). Mājas lapa tomēr sniedz informāciju par komandas spēlēm 1. līgā, kluba vēsturi, ir pieejami arī kontakti. Nevarētu teikt, ka informācijas apjoms ir liels, taču labi, ka klubam vispār ir mājas lapa. Ja "Jaunība" patiešām drīzumā vēlas sasniegt LMT Virslīgas augstumus, tad būtu tikai skaisti, ja arī mājas lapas funkcijas tiktu paplašinātas, lai gan jāatceras, ka pat Virslīgā vairākiem klubiem mājas lapa ir svešs jēdziens.

Vērtējums: **

FC Daugava

www.fcdaugava.lv ir vēl viena mājas lapa, kurā latviešu valodu neieraudzīt. Dizains palicis no Daugavpils "Daugavas" laikiem Virslīgā, informācijas apjoms un operativitāte gan ir gājuši uz slikto pusi. Izskatās, ka nedēļas trīs neviens mājas lapas uzturētājs tur nav tuvojies. Spēlētāju sadaļā figurē pagājušās sezonas Virslīgas futbolisti, ne 1. līgas jaunie censoņi. Tāpat kopš Virslīgas laikiem, šķiet, neskarta palikusi arī cita informācija un sadaļas. Būtībā par 1. līgas komandu nekādu dižo informāciju iegūt nevar (komandas pieteikums, kārtu kopsavilkumi un rezultāti), tomēr vismaz dizains ir acij tīkamāks nekā citām lapām.

Vērtējums: **

JRC/JRSS Jēkabpils

www.jekabpilssc.lv lapa acīmredzot vairāk domāta kā vieta, kur iepazīties ar Jēkabpils sporta aktivitātēm un sasniegumiem, tomēr sīkāku informāciju kaut vai par 1. līgas komandas pēdējiem rezultātiem atrast nav iespējams. Ir vismaz nākamo mājas spēļu kalendārs, lai vietējie iedzīvotāji zinātu, kad un kas notiek.

Vērtējums: **

FK Tukums-2000/TSS

www.fktukums2000.lv - kā izskatās, agrāk bijusi samērā normāli funkcionējoša lapa, taču jau vismaz gadu tur neviens neko nav aizticis. Diezgan ironiski skan lapas veidotāju solījums sākumā: "Turpiniet sekot jaunumiem, kurus centīsimies Jums sniegt pēc iespējas operatīvāk."

Vērtējums: *

Pārējie

Veltīgi būtu vērtēt "Skonto" (www.skontofc.lv) un "Liepājas metalurga" (www.sport.metalurgs.lv) dublieru nominālās mājas lapas, kuras informē par Virslīgas komandu rezultātiem, taču 1. līgā spēlējošos dublierus atstāj novārtā - par 1. līgu neraksta nemaz. Savukārt "Jūrmalai" vienīgajai 1. līgā savas mājas lapas nav vispār.

Kopumā vērtējot, jāatzīst, ka 1. līgā klubi, lai arī visi ne īpaši profesionāli, tomēr domā par savu līdzjutēju pulku, ziņo cilvēkiem internetā par savām aktivitātēm un šad tad izceļas arī ar kādu īpašu ekstru. Tikai vienam klubam 1. līgā mājas lapas nav, zemā līmenī interneta vietnes ir dažiem klubiem, bet kopumā situācija, lai cik tas dīvaini neizklausītos, ir labāka nekā Virslīgā! Visticamāk, pateicoties entuziastiem, kuru 1. līgā ir vairāk nekā Virslīgā. Arī interese par 1. līgas spēlēm bieži vien ir lielāka vai vismaz tikai mazliet mazāk nekā Virslīgā - uz to norāda gan eSports.lv 1. līgas rakstu statistika, gan skatītāju skaits mačos - piemēram, "Jelgavas" un "Mettas/LU" pirmajās mājas spēlēs bija pat četri simti klātesošo, kas tikai un vienīgi priecē. Tā turēt!

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-06-25 13:55, pirms 15 gadiem
Tikai žēl ka pusei no šīm mājaslapām pamata valoda ir krievu,un nau iespējas to nomainīt uz LV
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-06-25 14:53, pirms 15 gadiem
Manuprāt, ja vien klubi strādātu uz skatītājiem (mājas lapas, spēļu popularizēšana iekš radio, lokālie laikraksti, konkursi, utt.) futbolā varētu visai daudz pacelt apmeklējumu. To jau pierādīja Baltijas līgas fināls pagājušogad, bet tā kā Virslīgas klubiem ir visai vienalga, tad arī nekas nenotiek!

  +2 [+] [-]

, 2009-06-25 14:57, pirms 15 gadiem
Virslīgas klubiem savu mājas lapu nav ''Olimpam/RFS'', ''Jūrmalai-VV'', ''Tranzītam'', ''Blāzmai''.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-06-25 14:57, pirms 15 gadiem
Kopumā - paldies par rakstu!
Nezināju, ka ''Jaunībai'' ir mājas lapa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-06-25 14:59, pirms 15 gadiem
P.S. nra.lv: Daži virslīgas futbola klubi ar datoru ir uz... - Daži virslīgas futbola klubi ar datoru ir uz «Jūs» (2008.gada aprīļa raksts).

  +1 [+] [-]

, 2009-06-25 15:00, pirms 15 gadiem
andrisd rakstīja: Blazmas atbalstitaji izveidojusi savu majaslapu www.sk-blazma.ucoz.lv
Atbalstītāji - cita lieta. Bet savas lapas ''Blāzmai'' nav. Kaut gan nosaukums ir rezervēts - skblazma.lv

  +2 [+] [-]

, 2009-06-25 15:05, pirms 15 gadiem
Yakuza rakstīja: Tikai žēl ka pusei no šīm mājaslapām pamata valoda ir krievu,un nau iespējas to nomainīt uz LV
Nu tas tapec, ka saimnieki šiem klubiem ir krievi un krievi jau netaisas piekapties un uztaisit latviski. Runājot par mājaslapām samērā smukas ir pirmās. Preiļiem butu licis 4 zvaigznes..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-06-25 16:24, pirms 15 gadiem
METTAs lapa ir tieshaam laba, vieniigi agraak (dazhus meeneshus atpakalj) bija liels miinuss - briizhiem shausmiigi leeni straadaaja. Iespeejams ka vnk tika tureeta pie kaada maajaas uz PC. Ja tas ir noveersts, tad pelniits veerteejums

  +1 [+] [-]

, 2009-06-25 18:07, pirms 15 gadiem
"rudzu maize" uzrakstījis to, kas man arī jau sen bija uz sirds -- nu nesaprotu, kāpēc Metta, darot tik daudz pozitīva spēļu organizēšanā, nepapūlas uztaisīt kaut viselementārākās programmiņas, kas taču datoru laikmetā nepavisam nav īpaši sarežģīti???

  +2 [+] [-]

, 2009-06-25 19:05, pirms 15 gadiem
Nezinu,kāpēc LFF skatās uz to caur pirkstiem,bet manisprāt virslīgas klubiem vajadzētu būt obligāti mājas lapai,pie tam ar vairākiem obligāti izpildāmiem punktiem,teiksim sastāvu,katra spēlētāja foto un statistika.Nedomāju ,ka tas ir grūti izpildāms darbs.Kāpēc Skonto,Dinaburgai,FK Ventspilij var būt,jā arī LM kaut kāda ir,bet pārējie klubi tam uzspļauj.Pirmā līga malači,acīmredzot amatieriem lielāks
azarts un vēlēšanās kaut ko darīt.
Slēpts komentārs: LAIKS