Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Kas zināms par 2025. gada WRC kalendāru?

Kas zināms par 2025. gada WRC kalendāru?
Foto: M-Sport Ford

Jūlija otrajā pusē plānots publicēt 2025. gada pasaules rallija čempionāta kalendāru, kurā plānots iekļaut 13 vai 14 posmus. Jau tagad zināmas atsevišķas aprises, taču reizē aizvien ir daudz jautājumu.

Kā atzinis WRC sacīkšu direktors Simons Larkins, šobrīd interese par pasaules čempionāta posmu rīkošanu ir lielāka nekā jebkad. Klāt nāk arvien jaunas valstis, un šogad pirmo reizi pasaules ātrākās rallija mašīnas viesosies arī Latvijā. Tāpat skaidri zināms, ka "Rally Latvia" un "Rally Estonia" tiks rīkoti pēc rotācijas principa. Šogad Igaunijas rallijs atgriezies Eiropas čempionāta kalendārā, bet nākamgad atkal būs WRC apritē. "Rally Latvia" nākamgad WRC kalendārā nebūs. Par 2026. gadu vēl netiek publiski runāts.

Cerības par atgriešanos čempionātā zaudējusi Īrija, kas strādāja pie posma sarīkošanas. Mainījās valdība un valsts politika galu galā pielika kāju priekšā šīm cerībām. Horvātijā varu saglabājusi līdzšinējā valdība, līdz ar to WRC vadība pozitīvi raugās uz iespēju, ka "Croatia Rally" notiks arī nākamgad. Līgums gan vēl nav noslēgts. Iepriekš kā otrs variants minēta Ungārija, kas pašlaik organizē ERC posmu - iepriekš asfalta, šogad pirmo reizi pa grants ceļiem.

Tagadējais ERC posms "Rally Islas Canarias" jau apstiprināts 2025. gada WRC kalendārā. Pēdējo reizi Spānijā pasaules čempionāts viesojās 2022. gadā, kad sacensības vēl notika Katalonijā. Līgums par WRC sacīkšu rīkošanu uz nākamo gadu ir arī Sardīnijai un Grieķijai. Tāpat notiks Centrāleiropas rallijs, bet 2025. gads ir pēdējais tā trīsgades līgumā. Par tālāku nākotni nekas vēl nav zināms. WRC "garīgajām mājām" Somijai ir līgums līdz 2026. gadam, bet Zviedrijā notiekošajam vienīgajam sezonas ziemas posmam - līdz 2027. gadam. Polijas atgriešanās šogad ir tikai uz vienu reizi.

Portugālei ir opcija pagarināt līgumu uz 2025. gadu, bet vēl nav izmantota. Kontrakts nav noslēgts arī ar Montekarlo ralliju, taču šis ir uzskatāms par WRC dārgakmeni un nav nekāda pamata aizdomām, ka sacensību nebūs kalendārā. Kenijai ir līgums līdz 2026. gadam, Sardīnijai - līdz nākamajam gadam. Diezgan droši var teikt, ka līgums tiks pagarināts ar Japānu.

Plānotais posms ASV nenotiks ātrāk par 2026. gadu, kamēr Meksika vēl nav gatava atgriezties kalendārā. Šobrīd, ņemot vērā visu Ameriku, posms risinās tikai Čīlē, un, ļoti iespējams, sacīkstes tur notiks arī nākošgad. Zināms, ka mērķis ir papildināt 2025. gada kalendāru ar vēl vienu posmu Dienvidamerikā. Šobrīd vēlmi izrāda Paragvaja un Argentīna, ar kurām notiek sarunas. Noprotams gan, ka tikai divām no šīm trim valstīm atradīsies vieta čempionāta apritē. Joprojām runā arī par Saūda Arābijas posma rīkošanu, tomēr aizvien nekāda vienošanās nav panākta.

Izmantotie resursi:
www.4rati.lv


Foto: Rallycross.lv

19.maijā Biržos startēs Latvijas – Lietuvas rallijkrosa čempionāta 2.posms

Jau trešo gadu pēc kārtas Jēkabpils novada Biržos uz gaidītāko pasākumu autotrasē “Baroni” pulcēsies rallijkrosa braucēji un autosporta entuziasti no visas Baltijas, kur 19. maijā norisināsies Latvijas - Lietuvas Rallijkrosa čempionāta 2. posms.
Foto: Red Bull Content Pool

Izmaiņas Latvijas rallija čempionāta 2024. gada sezonas kalendārā

Latvijas Rallija čempionāta (LRČ) 2024. gada sezonas kalendārā notikušas izmaiņas – ņemot vērā, ka atcelta Igaunijā plānoto sacensību ''Võru Rally'' norise, LAF Rallija Komisija veica izmaiņas LRČ kalendārā – saglabājot apmaiņas posmu Igaunijā, LRČ sezonas trešo posmu paredzot vienlaicīgi ar ''Delfi Rally Estonia''.
Sebastjēns Ožjē. Foto: Vladislav Maschl
2

Ožjē sesto reizi uzvar Portugāles rallijā

LETA. Francijas autosportists Sebastjēns Ožjē svētdien Portugālē sesto reizi karjerā uzvarēja pasaules rallija čempionāta (WRC) Portugāles rallijā, sasniedzot rekordu Portugālē izcīnītajās uzvarās.