Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas orientieristi Baltijas čempionātā kopvērtējumā uzvar ceturto gadu pēc kārtas

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijas orientieristi Baltijas čempionātā kopvērtējumā uzvar ceturto gadu pēc kārtas
Latvijas orientieristi kļuvuši par Baltijas čempioniem. Foto: LOF.

Ar Latvijas orientieristu izcīnītām 22 medaļām, no kurām sešas ir augstākā kaluma, un Latvijas izlases triumfu kopvērtējumā noslēdzies Baltijas čempionāts orientēšanās, kas 18. un 19. maijā notika Lietuvā pie Ignalinas. Latvijas orientieristi Baltijā uzvarējuši ceturto gadu pēc kārtas.

Sestdien, 18. maijā vidējā distancē devās elites grupu sportisti. Īpaši spraiga cīņa izvērtās vīriešu konkurencē, kur rezultāti bija ļoti blīvi - 6,5 km distancē astotās vietas ieguvēju no uzvarētāja šķīra divas minūtes. Par čempionu kļuva titulētais igauņu orientierists Lauri Silds, kurš distanci veica 39 minūtēs un 25 sekundēs, pārspējot mājinieku Vilius Aleliūnas par 34 sekundēm, savukārt trešās vietas ieguvējs Uldis Upītis uzvarētājam zaudēja 48 sekundes. Ceturto vietu izcīnīja Edgars Bertuks (40:38), bet labāko astotnieku noslēdza vēl viens Latvijas orientierists Ilgvars Caune (41:23).

Dāmām elites grupā, čempionātā nepiedaloties divām Latvijas izlases līderēm, 5,3 km distancē visu goda pjedestālu aizņēma Lietuvas orientieristes, par čempioni kļūstot Juditai Traubaitei (40:15), bet Laura Puķīte izcīnīja ceturto vietu (47:41), Ieva Rukšāne – piekto (50:30), savukārt septītā bija Laura Leiboma (51:44).

Garajā distancē izcilus rezultātus uzrādīja Latvijas jaunieši un juniori. M14 grupā otrā un trešā vieta brāļiem Jēkabam un Mikam Graudumiem, M16 grupā par čempionu kļuva Lars Anders Luiks, M18 grupā Lūkass Siliņš izcīnīja sudraba medaļu, bet Edvards Zvirgzdiņš bronzu. M20 grupā otrā vieta Emīlam Saulītem, bet trešā - Robertam Ķirkumam.

W14 grupā par čempioni kļuva Anete Vintiša, bet Lienei Riekstiņai trešā vieta, W16 grupā sudraba medaļa Laumai Jānelsiņai, W18 grupā par čempioni kļuva Ilze Jumiķe, savukārt W20 grupā viss goda pjedestāls Latvijas juniorēm – pirmajā vietā Agnese Jaunmuktāne, otrajā – Dārta Putne, bet trešajā – Leonarda Baltiņa.

Baltijas čempionāta otrajā dienā medaļas tika izcīnītas stafetēs, kur elites grupā vīriem triumfēja Latvija-1 komanda ar Ilvaru Cauni, Edgaru Bertuku un Uldi Upīti sastāvā, kas par mazliet vairāk nekā trijām minūtēm pārspēja Lietuvas pirmo komandu, bet trešajā vietā Igaunijas pirmā komanda. Nākamajās vietās Latvija-3 (Matīss Saulīte, Endijs Titomers, Ainārs Lupiķis) un Latvija-2 (Emīls Zērnis, Valters Reneslācis, Rihards Krūmiņš).

Sievietēm elites grupā sudraba medaļas sīvā cīņā ar Igaunijas pirmo komandu izcīnīja Anda Jaunmuktāne, Signe Sirmā un Taiga Lazdāne no Latvijas otrās komandas, bet par čempionēm pārliecinoši kļuva mājinieces no Lietuva-1 komandas.

Jauniešu konkurencē M16 grupā Latvijas otrā izlase (Gustavs Ločmelis, Miks Graudums, Ralfs Prauliņš) Baltijas čempionātā izcīnīja bronzas medaļu, bet par čempioniem kļuva lietuvieši, otrajā vietā igauņi. Arī jaunietēm W16 grupā par čempionēm kļuva Lietuvas komanda, kas tikai ceļā uz finišu pārspēja Latviju 1 (Elīza Eisaka, Lauma Jānelsiņa, Lilija Brice). Savukārt junioru konkurencē M20 grupā Latvijas pirmā komanda finišēja otrajā vietā, piekāpjoties Lietuvas jaunajiem orientieristiem. Neticami aizraujoša cīņa par uzvaru izvērtās juniorēm, kur distances beigu posmā Latvijas pirmā komanda (Leonarda Baltiņa, Agnese Jaunkutāne, Ilze Jumiķe) izrāva uzvaru pār Igauniju-1, bet bronzas medaļas Latvijai-3 (Sandija Rumba, Elīza Odriņa, Sanda Lapiņa).

Latvijas orientēšanās izlases menedžeris Jānis Krūmiņš:

„Viss ir labi, kas labi beidzās, jo cīņa par uzvaru Baltijas čempionāta bija sīva līdz pat pēdējam finišējušajam sportistam. Apvidus bija Baltijas čempionāta cienīgs – interesants un gana sarežģīts, un sacensību pirmajās dienās neviens vien orientierists pieļāva kļūdas. Priecē Ulda Upīša sniegums – viņš pierādīja, ka šobrīd ir viens no līderiem Baltijā, par ko liecināja gan viņa trešā vieta vidējā distancē, gan izcilais sniegums stafetē, esot pārliecinoši labākajam savā etapā un nodrošinot Latvijai uzvaru. Tāpat arī priecē Edgara Bertuka stabilitāte un lieliskā forma – izlases veterāns neslēpj, ka viņa mērķis šogad ir sevi atzīstami parādīt Eiropas čempionātā. Stafetes bija ļoti aizraujošas, par ko liecināja gan uzvarētāju noskaidrošana distances beigās, gan tas, ka vairākās grupās labākus rezultātus uzrādīja izlašu otrās un trešās komandas.”

Latvijas izlases sastāvs elites grupā

Vīrieši: Uldis Upītis, Ilgvars Caune, Edgars Bertuks, Matīss Saulīte, Rihards Krūmiņš, Ainārs Lupiķis, Valters Reneslācis, Alvis Reinsons, Emīls Zērnis, Endijs Titomers.

Sievietes: Signe Sirmā, Ieva Rukšāne, Laura Puķīte, Taiga Lazdāne, Laura Leiboma, Elizabete Cipule, Sabīne Strazdiņa, Anda Jaunmuktāne.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums