Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Levinska: ''Varam pacīnīties gan ar igaunietēm, gan Sudraba līgas favorītēm''

Levinska: ''Varam pacīnīties gan ar igaunietēm, gan Sudraba līgas favorītēm''
Marta Levinska. Foto: Volejbola federācija

Latvijas sieviešu volejbola izlase šogad var sekmīgi cīnīties gan ar Igaunijas izlasi pārbaudes spēlēs, gan arī ar spēcīgākajām Eiropas Sudraba līgas komandām, sarunā ar LETA teica Latvijas valstsvienības uzbrukuma līdere Marta Kamēlija Levinska.

Jau piektdien Tallinā tiks aizvadīta pirmā pārbaudes spēle ar igaunietēm, sestdien tiekoties atkārtoti. Pirms gada latvietes Igaunijā atzina kaimiņvalsts izlases pārākumu ar 1-3 un 2-3, vēlāk Igaunijas izlasei svinot uzvaru Eiropas Sudraba līgā.

"Domāju, ka būs diezgan līdzīgas spēles. Mēs arī pagājušajā gadā pret viņām spēlējām. Sudraba līgā mums pret viņām nesanāca labi nospēlēt, bet pretinieces ir pazīstamas, esam daudz savā starpā spēlējušas, un es domāju, ka būs sīva cīņa," optimistiski noskaņota ir Latvijas izlases diagonālā spēlētāja.

Šobrīd rit treniņu trešā nedēļa, un liela daļa komandas dalībnieču ir ierindā no treniņu sākuma.

"Meitenes ir ļoti progresējušas, salīdzinot ar pagājušo gadu. Kļūst arvien labāk un labāk. Arī šogad esam piesaistījuši pāris labas jaunās spēlētājas," stāsta Levinska. "Meitenes ir spēlējušas ārzemēs, guvušas labu pieredzi, un to var redzēt arī laukumā. Noteikti esam labākas nekā pagājušajā gadā."

Pēc nedēļas sāksies Eiropas Sudraba līgas sacensības. Eiropas Sudraba līgā spēlēs desmit valstu volejbolistes. Līgas izspēles kārtība šogad ir mainīta, katrai no komandām saskaņā ar rangu tabulu katrā spēlē tiekoties ar citas valsts vienību, taču ne ar visām.

Sievietēm Sudraba līgā sacensības noritēs četras nedēļas nogales pēc kārtas, sākot ar 16.maiju un beidzot ar 9.jūniju. Latvijas valstsvienība mačus aizvadīs pirmajās trīs nedēļas nogalēs. No 24. līdz 26.maijam sacensības notiks Rīgā, "Rimi" Olimpiskajā centrā Latvijai tiekoties ar Gruziju, kā arī Bosniju un Hercegovinu.

Sudraba līgas uzvarētāja tiks noskaidrota divās finālspēlēs abu komandu laukumos.

2023.gadā Latvijas sieviešu izlase Eiropas Sudraba līgā ar divām uzvarām sešās spēlēs ieņēma trešo vietu grupā, finālčetrinieka mačiem nekvalificējoties.

"Lielas cerības. Kopumā ir reāli uzvarēt daudzas spēles," saka Levinska. "Protams, favorītes ir Bosnija un Hercegovina, Portugāle, Melnkalne, Ungārija, bet visas pārējās, es domāju, mēs varam uzvarēt un pat pacīnīties ar līderēm. Ceru, ka sākums Sudraba līgai mačos Islandē būs labs."

Pirmajā izbraukumā Islandē Latvijai 17.maijā ir jātiekas ar Islandi un 18.maijā - ar Ungāriju.

Šī spēlētājai bija pirmā sezona profesionālajā volejbolā. Sezonas pirmo daļu no augusta līdz decembrim viņa gan aizvadīja Arizonas Štata universitātes (ASU) komandā, kas sasniedza Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) izslēgšanas turnīra astotdaļfinālu, tur zaudējot reģiona labākajai komandai Stenfordas Universitātei, bet pirmo profesionālo līgumu gadu mijā parakstīja ar Turcijas vienību Ankaras PTT.

"NCAA čempionātā aizvadījām savu labāko sezonu. Gan man personīgi tas bija rezultatīvs gads, gan komanda tika pie vēsturiska sasnieguma. Tās bija lieliskas beigas manai karjerai un visam piedzīvojumam Amerikā," stāsta volejboliste. "Astotdaļfinālā pretī stājās ļoti laba komanda, taču kopumā mūsu komandai bija liela izaugsme, salīdzinot ar gadu iepriekš."

Levinska, kura ASU sastāvā spēlēja kopš 2020.gada, aizvadītajā sezonā tika iekļauta NCAA pirmajā simboliskajā izlasē, kā arī bija komandas rezultatīvākā volejboliste NCAA čempionātā.

Janvāra sākumā viņa devās uz Turciju, kur nespēlēja tik daudz kā ASV, bieži tiekot laukumā vien uz maiņu.

"Tā arī bija laba pieredze, jo spēlēju pret pasaules labākajiem klubiem un spēlētājām. Kopumā ļoti bagāta sezona izaugsmei, un daudz ko iemācījos," konstatē spēlētāja.

Viņa stāsta, ka Turcijā komanda bija laba, taču komandā bija paņemtas pārāk daudzas ārzemnieces.

"Laukumā doties varēja tikai trīs, bet mēs bijām piecas. Un tad sanāca sacensties ne tikai ar savu pozīciju, bet arī citām pozīcijām laukumā, jo ārzemnieču skaits bija limitēts," skaidro Levinska.

Viņa atzīst, ka tas nepriecēja un bija grūti, taču kopumā tā bija laba pieredze. Parasti komandās daudz spēlējušai Levinskai Turcijā vajadzēja prast maksimāli efektīvi sevi apliecināt brīžos, kad no viņas tas tika gaidīts, laižot spēlētāju laukumā.

"Es iemācījos spēlēt pret labu bloku, paspēlēju pret daudzām no pašām labākajām pasaules volejbolistēm, un sapratu, ka arī viņas ir tikai cilvēki un arī kļūdās, bet es nemaz tik tālu no tā līmeņa neesmu," par Turcijas atziņām stāsta volejboliste.

Pieaugušo izlasē ir arī vairākas Latvijas U-22 izlases spēlētājas, kuras pēc Eiropas Sudraba līgas piedalīsies Eiropas U-22 čempionāta finālturnīrā Itālijā, bet augustā notiks pirmās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles pieaugušo izlasēm. Šoreiz atlase norisināsies divu gadu laikā, sievietēm sacenšoties 2024.gada augusta otrajā pusē un 2025.gada vasarā.

Latvijas sieviešu volejbola izlases kandidātes

cēlājas - Elvita Dolotova (RSU/MSĢ), Elza Reknere (RVS/LU);
pirmā tempa spēlētājas - Lāsma Ozola (RVS/LU), Anna Rīta (Ostina Pī Valsts universitāte, ASV), Karmena Struka (RSU/MSĢ), Junora Vagele (Klužas-Napokas "U NTT Data Cluj", Rumānija);
diagonāles spēlētājas - Marta Kamēlija Levinska (Ankaras PTT, Turcija), Megija Dambrehte ("Hameenlinna", Somija), Anete Čelnova (RVS/LU), Līva Sola ("Jelgava"), Katrīna Struka (RSU/MSĢ), Anija Jurdža (Saloniku "Aris", Grieķija);
otrā tempa spēlētājas - Paula Nikola Ņečiporuka ("Belfort", Francija), Sindija Bože, Anna Cepurīte (abas - RVS/LU), Agija Ankevica (RSU/MSĢ);
"libero" spēlētājas - Elīna Zvaigzne (RVS/LU), Linda Šteinberga, Megija Grundmane (abas - RSU/MSĢ).


, 2024-05-10 14:26, pirms nedēļas
Lai meitenēm izdodas uzvarēt!
Sastāva izvēlē, skatoties spēlētāju sarakstus, gan rodas neizpratne - vai otrā tempa spēlātājas no RVS/LU bija labākā izvēle?
Kristaps Platačs. Foto: kladno.volejbal.cz

Platačs nākamajā sezonā spēlēs Francijas augstākajā līgā

LETA. Latvijas volejbolists Kristaps Platačs nākamsezon spēlēs Francijas spēcīgākās līgas klubā "Plessis-Robinson Volley-Ball", vēsta Latvijas Volejbola federācija (LVF).
Marta Levinska. Foto: Volejbols.lv

Latvijas volejbolistes Sudraba līgas mačā četros setos zaudē Ungārijai

LETA. Latvijas sieviešu volejbola izlase sestdien Islandē piedzīvoja zaudējumu otrajā Eiropas Sudraba līgas mačā.
Foto: Latvijas Volejbola federācija.

Latvijas volejbolistēm Eiropas Sudraba līgas spēles ar Islandi un Ungāriju

Šodien no rīta uz Islandi devās Latvijas sieviešu volejbola izlase, lai rīt, 17. maijā, aizvadītu spēli ar Islandi, bet dienu vēlāk – ar Ungāriju.