Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Madonietis Kaparkalējs izcīna vēsturisko pirmo zeltu Latvijai slēpošanā

Madonietis Kaparkalējs izcīna vēsturisko pirmo zeltu Latvijai slēpošanā
Lauris Kaparkalējs. Foto: Foto: LOK/ Edijs Pālens/ LETA

Latvijai vēsturisko pirmo zelta medaļu distanču slēpošanā izcīnījis madonietis Lauris Kaparkalējs, kurš šodien rādīja lielisku ātrumu un taktiku, kļūstot par uzvarētāju sprintā brīvajā stilā Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā (EJZOF), kas norisinās Somijas pilsētā Vuokati un kur sacenšas 2003. un 2004.gadā dzimušie slēpotāji.

Tā Latvijai pēc madonieša Rinalda Kostjukova 2009.gadā iegūtās bronzas EJZOF sprintā un Patrīcijas Eidukas šogad pasaules U23 čempionātā izcīnītā sudraba 10km klasikā Latvijai ir trešā medaļa distanču slēpošanā šāda un līdzīga mēroga sacensībās, kā arī pirmā zelta medaļa slēpošanas sporta veidos.

Šodien Latvijas jaunie distanču slēpotāji ļoti labi iesāka sprintu, trijiem izdodoties pārvarēt kvalifikāciju un tikt ceturtdaļfinālā jeb labāko trīsdesmitniekā. To 74 slēpotāju konkurencē puišiem paveica madonietis Lauris Kaparkalējs, turklāt ar otro ātrāko laiku, un Edijs Eiduks (28.laiks) no Vecbebriem, kā arī rīdziniece Samanta Krampe (11.laiks) 64 meiteņu konkurencē.

Ceturtdaļfinālā Eiduks parādīja labu sniegumu, apsteidzot divus par sevi kvalifikācijā ātrākus konkurentus, finišējot ceturtajam braucienā un kopējā ieskaitē iegūstot 20.vietu. Patrīcijas jaunākajam brālim pietrūka nieka 0,01 sekunde līdz trešajai vietai braucienā, kas kopvērtējumā dotu vietu piecpadsmitniekā jeb Top15. Kaparkalējs, kurš pirms dažām dienām izcīnīja 10km slidsolī 8.vietu, kontrolēja situāciju ceturtdaļfinālā un finišēja pirmais, pārliecinoši tiekot pusfināla divpadsmitniekā. Pusfinālā madonietis bija otrajā braucienā, kurā pretendēja uz uzvaru, bet finiša taisnē salūza nūja, tāpēc sanāca finišēt tikai trešajam, taču pēc laika kā “veiksmīgais zaudētājs” viņš tika fināla sešiniekā. Finālā Daiņa Vuškāna audzēknis nostartēja teicami un pārspēja visus konkurentus, izcīnot savu pirmo medaļu un Latvijas pirmo zeltu. Jau pirms mēneša pasaules junioru čempionātā 16.vietu ieguvušais Kaparkalējs parādīja, ka pusfināls toreiz bija reāli sasniedzams.

Jaunietēm 64 dalībnieču konkurencē Samanta Krampe (SS “Arkādija) pēc ranga bija 21. un pārliecinoši ar 11.laiku (+6,26 sek.) iekļuva ceturtdaļfinālā. Otra Latvijas pārstāve Katrīna Bērziņa no Madonas BJSS diemžēl nevarēja parādīt labu ātrumu un palika 61.vietā (+37,91 sek.), apsteidzot vien trīs konkurentes.

Ceturtdaļfinālā Krampe bija pirmajā no pieciem braucieniem, kur finišēja 4.vietā aiz kvalifikācijas uzvarētājas zviedrietes Neslundas, vācietes Lizas Cinikeres (10.laiks) un andorietes Džinas Rio (Andora). Tas nozīmēja, ka rīdziniece nodrošināja vietu divdesmitniekā, bet ne pusfināla divpadsmitniekā, beigās tiekot ierindotai 16.vietā, kas ir ļoti labs panākums.

Spraigajā un ļoti līdzīgajā cīņā par zeltu dubultuzvara tika Zviedrijai, pirmajai finišējot Tuvai Ēriksonei un otrajai Neslundai, bet trijnieku, kas satilpa 0,14 sekundēs, noslēdza itāliete Īrisa Pintere. Puišiem aiz stabilu uzvaru nodrošinājušā Kaparkalēja otrais finišēja Melnits, bet trešais sekundi aiz finišēja zviedrs Ludvigs Bergs.

Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskais festivāls, distanču slēpošana, 1,1km sprinta fināli brīvajā stilā jauniešiem

V.SportistsValstsRezultāts
1.Lauris KaparkalējsLatvija2:00.03
2.Ilke MelnitsSomija+0.40
3.Ludvigs BergsZviedrija+1.06
4.Eliass DanielsonsZviedrija+1.75
5.Ilans PitjērsŠveice+5.53
6.Luka VērleVācija+15.79
20.Edijs EiduksLatvija

Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskais festivāls, distanču slēpošana, 1,1km sprinta brīvajā stilā fināli, jaunietes

V.SportisteValstsRezultāts
1.Tuve ĒriksoneZviedrija2:17.01
2.Elīna NeslundaZviedrija+0.06
3.Īrisa PintereItālija+0.14
4.Nadīne LaurentaItālija+2.11
5.Elsa TorvinenaSomija+6.81
6.Lūcija IsonniItālija+22.33
16.Samanta KrampeLatvija

, 2022-03-24 16:14, pirms 2 gadiem
Lielisks panākums jaunajam slēpotājam!

Te intervija ar viņu podkāstā "Ārpus kadra": https://sportacentrs.com/podkasts_a...
, 2022-03-24 17:22, pirms 2 gadiem
Izcils panākums! Okay, junioru līmenī un kāds vēl talantīgāks sportists, kurš jau pieaugušo PK apritē startē, varbūt nebija, bet, tā turpinot, var iznākt vismaz otrs Eidukas līmeņa sportists.
, 2022-03-24 17:48, pirms 2 gadiem
Vareni! Kaut kas nebijis! Mūsu jaunā maiņa piesaka sevi arvien spilgtāk! Tā turpināt!
, 2022-03-24 17:51, pirms 2 gadiem
Izglītības ministrijā visi šokā!Ko,kā,no kurienes?Mūsu valstī tak skolās nevienam vairs nav ,ne jāslēpo,ne jāskrien,ne jālec!

Sveiciens madoniešiem ar panākumu!
Te ir dzīvs piemērs,ka var arī vinnēt,ja ir puslīdz apstākļi,vēlēšanās un galvenais cilvēki ,kas grib!
Malači!
, 2022-03-24 18:05, pirms 2 gadiem
letinbee rakstīja: Izglītības ministrijā visi šokā!Ko,kā,no kurienes?Mūsu valstī tak skolās nevienam vairs nav ,ne jāslēpo,ne jāskrien,ne jālec!

Sveiciens madoniešiem ar panākumu!
Te ir dzīvs piemērs,ka var arī vinnēt,ja ir puslīdz apstākļi,vēlēšanās un galvenais cilvēki ,kas grib!
Malači!
Kāds sakars viņa panākumam, kas neapšaubāmi ir liels, ar skolām? Ne visi grib slēpot skolās, ne visiem sanāk. Šeit cilvēkam ir talants (dotumi), iespējams, sponsori, vēlme kaut ko sasniegt. Es nesaprotu šito - visiem skolā jāslēpo.
, 2022-03-24 18:10, pirms 2 gadiem
letinbee rakstīja: Izglītības ministrijā visi šokā!Ko,kā,no kurienes?Mūsu valstī tak skolās nevienam vairs nav ,ne jāslēpo,ne jāskrien,ne jālec!

Sveiciens madoniešiem ar panākumu!
Te ir dzīvs piemērs,ka var arī vinnēt,ja ir puslīdz apstākļi,vēlēšanās un galvenais cilvēki ,kas grib!
Malači!
Atcerējies, kā pirmajās klasēs visi fizkultūrās slēpoja?
Bet IZM tiešām būs šokā, jo jāmeklē labs piķis par medāli.
Bieži vien aizdomājos par to, ka agrāk fizkultūra tiešām bija fiziskā audzināšana, šobrīd viss skolās ir palaists brīvsolī. Tāpēc ir forši, ka daudzās reģionu skolās ir arī tādi učuki, kas ir fanātiķi, un tieši šādu cilvēku dēļ bieži vien atklājās daudzi talanti.
, 2022-03-24 18:15, pirms 2 gadiem
Forši, ka Madonas, Siguldas un citās skolās slēpo, bet šī panākuma tapšanā lielāks nopelns ir sporta skolai. Protams, arī labas sporta bāzes esamībai Madonā.
, 2022-03-24 18:30, pirms 2 gadiem
Pēc 5 gadi kad startēs ar nopietniem vīriem varēs kulties pa 30-50 vietu. Slotas kāts arī vienreiz izšauj
, 2022-03-24 18:51, pirms 2 gadiem
Eu, cik tie troļļi te savesti?
, 2022-03-24 20:49, pirms 2 gadiem
bonis2 rakstīja: Kāds sakars viņa panākumam, kas neapšaubāmi ir liels, ar skolām? Ne visi grib slēpot skolās, ne visiem sanāk. Šeit cilvēkam ir talants (dotumi), iespējams, sponsori, vēlme kaut ko sasniegt. Es nesaprotu šito - visiem skolā jāslēpo.
Sakars tāds,ka cilvēciņš veidojas no mazotnes un viņam,lai viņš izaugtu par veselu cilvēku ir jāslēpo,jāskrien,jālec un jāvar pie stieņa vis maz 12 reizes pievilkties!
Tad arī mums būs vesela nācija un pašiem savi čempioni!
, 2022-03-24 21:10, pirms 2 gadiem
Savā ziņā ļoti labi, ka pie ziņas par jauno sportistu sasniegumiem parādās arī komentāri par fiziskajām aktivitātēm, skolu sportu un sportu visiem. Gūtais sasniegums ir jānovērtē, bet iezīmējas arī IZM nospraustais virziens par prioritātēm sportā:

https://sportacentrs.com/hokejs/230...
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.