Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Skandāls NCAA čempionātā: dažādas trīspunktu līnijas abās laukuma pusēs

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Skandāls NCAA čempionātā: dažādas trīspunktu līnijas abās laukuma pusēs
Sanija Riversa, "NC State" treneris Vess Mūrs un Aziaha Džeimsa 2024. gada 31. martā. Foto: AFP/Scanpix

NCAA čempionāta ceturtā apgabala finālspēle starp "NC State" un "Texas" basketbolistēm notika laukumā, kurā trīspunktu metienu līnijas bija izvietotas dažādos attālumos, svētdien, 31. martā, puslaika pārtraukumā apstiprināja Nacionālās studentu sporta asociācijas preses dienests.

“NCAA šodien tika informēta, ka trīspunktu metienu līnijas “Moda Center” zālē Portlendā nebija vienādā attālumā,” tika teikts paziņojumā. Kļūda tika izziņota trešajā spēļu dienā, kad laukumā ritēja piektā no sešām paredzētajām spēlēm.

Nacionālais čempionāts notiek trīs nedēļas nogales pēc kārtas. Otrajā no tām notiek “Sweet 16” jeb apgabalu finālturnīri – katra apgabala četras labākās komandas izslēgšanas formātā izspēlē vienu ceļazīmi uz “Final Four”. Šogad apgabalu finālturnīri notiek divās pilsētās – Portlendā un Olbanī.

Spēles Portlendā sākās ar četriem pusfināliem. Ceturtajā apgabalā #1 “Texas” piektdien pārspēja #4 “Gonzaga” ar 69:47 un #3 “NC State” izslēdza #2 “Stanford” – 77:67. Trešajā apgabalā #1 USC sestdien uzvarēja #5 “Baylor” ar 74:70 un #3 “UConn” apspēlēja #7 “Duke” ar 53:45.

Svētdien ceturtā apgabala finālspēles sākums bija paredzēts plkst. 12:16 pēc Rietumkrasta laika (plkst. 22:16 pēc Latvijas laika). Galvenie treneri – Vess Mūrs no “NC State” un Viks Shēfers no “Texas” – svētdienas rītā tika informēti, ka trīspunktu metienu līnijas atrodas dažādos attālumos.

Pēc Mūra teiktā, trīspunktu metienu līnija pie viņa komandas sola – televīzijas pārraidē kreisajā pusē – bija jūtami tuvāk grozam nekā parastā 6,75 metru distance. Otrajā laukuma pusē trīspunktu metienu līnija atradās pareizajā attālumā.

NCAA pārstāvji piedāvāja Mūram un Shēferam divas iespējas – spēlēt ar nevienādām līnijām vai gaidīt, kamēr līnijas tiks pārmērītas un pārlīmētas. Pēc treneru teiktā, process aizņemtu vairāk nekā stundu – tātad tiešraide pamatīgi aizkavētos.

“Sākumā Viks šaubījās,” teica Mūrs, “un beigās pateica, “Negribu, lai spēle tiktu atlikta stundu vēlāk.” Es biju gatavs spēlēt. Ziniet, pie kāda secinājuma nonāca Viks? Pie vienas līnijas jau esam pieraduši. Pie pārlīmētas līnijas vēl ne.”

“Domāju, ka otrajā galā mēs metam precīzāk, jo tur atrodas pareizā trīspunktu līnija. Taču nevainošu blakus apstākļus. Meitenes dažreiz izdara metienus tālu projām no līnijas – kurš zina, kur atrodas līnija?”

Pēc “ESPN Stats&Information” datu dienesta ziņām, komandas pirmajās piecās spēlēs Portlendā trāpīja 29% metienu (23/79) no nepareizās trīspunktu metienu līnijas, salīdzinot ar 33% (jeb 29/87) no parastās trīspunktu līnijas. Komandas vidēji iemeta 66,8 punktus no standarta līnijas un tikai 62,0 punktus no īsākās līnijas.

Svētdien “NC State” uzvarēja “Duke” ar 76:66 un izcīnīja ceļazīmi uz “Final Four”. Uzvarētājas sešus no deviņiem tālmetieniem iemeta no parastās līnijas, tai skaitā Aziaha Džeimsa pirmajā puslaikā iemeta 5 no 5 trīspunktu metieniem. Otrajā puslaikā viņa pievienoja vēl divus tālmetienus.

NCAA trīspunktu metienu līnija atrodas 6,75 metru jeb 22 pēdu un 1,75 collu attālumā. FIBA sacensībās tāds pats attālums noteikts no 2010. gada – pirms tam bija 6,25 metri. Arī WNBA trīspunktu līnija atrodas 6,75 attālumā, kamēr NBA – 7,24 metru attālumā.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/womens-college...

     [+] [-]

, 2024-04-01 13:00, pirms 4 nedēļām
Bet abas komandas spēlē vienādu laiku uz abiem groziem. Svarīgi tas būtu komandas sporta veidiem, kuriem ir nepāra periodi kā hokejā, florbolā un volejbolā.